18.11.2019 | 22:50
Русия е доволна от ветото на Макрон срещу Македония и Албания
“НАТО, в светлината на изявлението на президента Макрон, има много за обсъждане в близък формат”, обяви още руският посланик в ЕС

Руският посланик в ЕС аплодира противопоставянето на Еманюел Макрон срещу разширяването на съюза в знак на това как Кремъл се възползва от „разрушителната дипломация“ на френския президент, за да подчертае разделенията между европейските съюзници, пише в. „Файненшъл таймс“.

Владимир Чижов, посланикът ветеран на Кремъл в европейския блок, заяви, че Макрон „има основание“, когато твърди, че ЕС трябва да се справи с напрежението между своите членове, преди да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Коментарите на Макрон по въпросите, вариращи от разширяването на ЕС до “мозъчната смърт” на военния съюз НАТО, предизвикаха силни критики от страна на някои съюзници за това, че Европа бива обрисувана като слаба, докато други коментатори го похвалиха, че се ицправя срещу основни проблеми.

„Президентът Макрон има основание, когато казва, че ЕС първо трябва да се справи със собствените си вътрешни въпроси преди разширяването си“, казва в интервю Чижов, който е на поста от 2005 г. „И разбира се, обективно казано, да се каже, че и Северна Македония, и по-специално Албания са готови за членство, би било грубо преувеличение – при цялото уважение към тези две страни.“

Русия е една от няколкото конкурентни сили, които се борят за властта в Северна Македония, Албания и четири други територии на Западните Балкани, които са заобиколени от държави от ЕС и се стремят да се присъединят към блока. Франция беше сама, когато миналия месец се противопостави на започването на преговори за присъединяване със Скопие и се присъедини към Холандия и Дания, като блокираха кандидатурата на Тирана. Според критиците позицията на Париж вреди на влиянието на ЕС в региона и не възнагради големи стъпки като тази, при която Северна Македония промени името си, за да сложи край на десетилетия спор със съседна Гърция.

Чижов заяви, че няма да коментира “точната формулировка” на отделно твърдение на Макрон миналата седмица, че 29-членната НАТО е претърпяла “мозъчна смърт” поради разногласия и липса на координация между съюзниците. Но той каза, че френския президент „както разбирам… изрази някои опасения, които имат много хора в страните-членки на НАТО “. “НАТО… в светлината на изявлението на президента Макрон, има много за обсъждане в близък формат” на срещата на върха в Лондон следващия месец, каза посланикът. Той добави: „Всички знаем какво трябваше да каже президентът на САЩ [Доналд] Тръмп за НАТО на различни етапи от неговото председателство.“

Много дипломати от НАТО се притесняват от въздействието на напрежението заради военното нахлуване на Турция в Северна Сирия и между Тръмп и европейските съюзници. Американският президент маркира алианса като „остарял“ по пътя на предизборната кампания и оттогава публично хока европейските съюзници, че не успяват да харчат повече за своите военни.

Коментарите на Чижов вероятно ще предизвикат гняв в някои европейски страни, които твърдят, че намесите на Макрон са контрапродуктивни, защото подкопават доверието към НАТО и ЕС, включително и с Русия.

Матеуш Моравецки, полският премиер, заклейми въпроса на Макрон за това дали членовете на НАТО все още могат да разчитат да се защитават взаимно като “опасен”. Той каза, че френският лидер е в „различна позиция“ от някои европейски колеги, тъй като „не усеща горещия дъх на руската мечка на врата си“.

Чижов каза, че “чакал търпеливо” момента, в който една държава от ЕС има “смелостта да говори” да наложи вето върху повторното налагане на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия през 2014 г., въпреки че руският посланик отхвърли използването на термина “анексиране”.

Посланикът заяви, че се надява опитът да се подобрят отношенията с Русия, воден от Макрон и Финландия, която е ротационен председател на ЕС, да е бил сериозен и съществен.

Някои страни, включително балтийските държави и Полша, са скептично настроени, като твърдят, че Русия при президента Владимир Путин не е променила поведението си.

„Според мен ЕС сам се насочи към ъгъла с руската си политика“, заяви Чижов. „И хората, и политическите лидери, които разбраха това, расте.“

5 коментара

  1. Анонимен каза:

    Интересите на Макрон не искат разделени Западни Балкани нито иска да са под Руско или Китайско влияние.И никой не иска да ги спре от влизане в ЕС.Искането е както беше за България да се покрият изискванията, на този който иска да влезе В ЕС да влезе като достойна държава. А не да си изнасят проблемите от кражбите и корпурцията които сами създават в собствената си държава както и бандитите си които продват наркотици и прехвърлят роби и нелегални емигранти в Западна Европа.
    Тези страни от Западните Балкани не са заплаха за никого други освен за съседните държави, до преди 25 години са били заедно без граници със свободно движение на капитал и хора. Колкото тогава са били напреднали икономически,социално и политически толкова и сега ще са.

  2. Иван каза:

    Едното не изключва другото.

  3. Анонимен каза:

    Има изисквания сожиално-икономически и правни изисквания за приемане в ЕС, тези изискания не са изпълнени от Македония и Албания.България беще приета с неизпълнени изисквания само по политически причини( да се даде позитивен сигнал). С очакването след приемането и България да изпълни бързо изискванията.Веднъж България влезнали и започнали да вземят пари от ЕС фондове, обещанията за изпълнение остават но направено няма нищо,същото е и с Македония и Албания. С една още по голяма разлика от България, макар че България е най-корумпиранта икриминална страна в ЕС, Македония и Албания имат много по голям криминален и корупционен потенциал от България. Техните банди са тези контролитрат пазарите на наркотици,шантаж и убийства в Западна Европа, в разлика от Българите по кражби, измами, просене и насилствена проституция. А още не са приети в ЕС, какво ще стгане след като ги приемат? От така наречения мини Шенген или Вишеград никой не се притеснява,с корупционни и криминални практики те никога не биха стигнали до благосъстоянието и потенциалния напредък който биха имали.Това е мисловна и обществена нагласа и черта от националния характер която ги дъпа назад, а и също държи България на дъното, това е преобладаващата част от населението.Закони се пишат да облагодетествуват Български политици и близки, а дори и когато законите са добри не се спазват от никой нито някой контролира спазването им. Освен да изават билети за неправилно паркиране полиция няма която да върши работа.

  4. Иван каза:

    По скоро Макрон се опасява, че приемането на Балканите в НАТО и ЕС може да ги консолидира и доведе до някакво обединение, я някакъв „мали Шенген“, я нещо от рода на Вишеградците с което самият Макрон ще стане доста по маловажен. Интерсите на ЕС изискват разделени Балкан, които за съжаление съвпадат и с интересите на Русия.

  5. Анонимен каза:

    Президента Макрон е изключително прав да не допуска останалите балкански бандити в ЕС.От опит е добере научено за последните 12 години че балкансли бандит всичко обещава и се съгласява докато влезе в Съюза и започне да взема присъединителни фондове от които краде 80%.Създава закони и политика предизвикваща
    безработица,беззаконие, безотговорност за да може управляващите безпрепятствено и безконтролно да ограбват държавните и ЕС Финанси.И принуждават гражданите си да емигрират в другите ЕС страни изнасяйки създадените от Балканските Политици проблеми като безработица и престъпност в Западните Страни. За това в България по статистика безработица почти няма, но престъпност има много, не са успели всичките разбойници да отидат на запад.
    Че са и много чувствителни и обидени като им кажат право в очите какви и колко качесвтвени бандити изнасят навън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране