26.11.2018 | 12:34
Русия и Украйна пред война?
Порошенко въвежда военно положение, ООН се събира заради кризата в Керченския проток

Напрежението между Русия и Украйна ескалира скоростно през последните часове. След инцидент между украински катери и руска брегова охрана в Керченския проток, се стигна до размяна на взаимни обвинения между Киев и Москва, а тази сутрин АП предаде, че Украйна планира да въведе военно положение.

Президентът Петро Порошенко ще предложи на парламента да обяви военно положение за 60 дни, обяви секретарят на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов. Радата може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс.

Междувременно от военното министерство на Украйна обявиха, че армията на страната е била приведена в състояние на пълна бойна готовност. В изявлението се уточнява, че съответната заповед е била издадена въз основа решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на военно положение. Освен това в пълна бойна готовност е приведена и Службата за сигурност на Украйна.

Според украинските медии руските кораби са открили оган срещу украинските плавателни съдове и са ги пленили. Съобщава се за ранени украински военни. Версията на Москва е, че украинските кораби са навлезли на руска територия. Те отказали да се подчинят на разпорежданията на руските граничари и се стигнало до последвала акция за задържането им.

Заради кризата Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То ще се проведе следобед българско време. ЕС и НАТО също са разтревожени от кризата и призоваха за сдържаност и намаляване на напрежението. ЕС очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток, който тя затвори. НАТО отново подчерта, че напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Украинските военни са предприели масиран обстрел на жилищни райони в самопровъзгласилата се „Донецка народна република (ДНР), твърдят руските медии. Обстрелът е започнал снощи и се извършвал с различни видове оръжия, включително с тежка артилерия. През 2014 г. украинските власти предприеха антитерористична операция срещу ДНР и другата самопровъзгласила се „Луганска народна република“ (ЛНР), чийто сепаратизъм от Украйна е подпомаган от Русия, включително военно, финансово и продоволствено.

Въпросът за разрешаването на положението в Донбас не постига напредък, въпреки Минските споразумения от 2015 г., постигнати с посредничеството на Франция и Германия. Въпреки обявеното примирие, престрелките между украинските сили и проруските сепаратисти не спират.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране