21.03.2015 | 21:16
Русия: На България не й върви с президентите, народът е с нас, а президентите – не
Руските медии размазаха т.нар. ни "държавен глава" заради отказа му да отиде на Парада на победата

Руският депутат националист Владимир Жириновски осъди остро решението на българския президент Росен Плевнелиев да не отиде в Москва за парада на 9 май по случай 70-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война. Той каза в ефира на LifeNews, че въобще не е трябвало да бъдат канени лидери на страни от НАТО. Според него отказът на българския президент, за който не бяха дадени обяснения, се дължи на решение в НАТО да се игнорира парадът на 9 май.

„ В случая с България това въобще е отвратително, защото обикновените хора винаги са били благодарни на Русия: и за освобождението от турските завоеватели, и за освобождението от фашизма. Но България и двете войни се сражава с немците против Русия. И вечно не й върви с президентите, защото народът е с Русия, а президентите – не, като в Киев. В своя вреда се отказаха от руския газопровод, защото са готови да се съблекат и да ходят голи, но да се подчиняват на САЩ“, заяви Владимир Жириновски.

Остри реакции има и в някои руски издания. „Московский комсомолец“ пише в заглавие „И ти ли , Бруте?: президентът на България отказа да празнува 9 май в Москва.“ След което коментира: „Както много европейски лидери президентът на България Росен Плевнелиев отказа да пътува в Москва за празника на 70-годишнината от Победата. Натиск на ЕС? Но президентът на Сърбия го нарече „неприличен“, защо не и България, която винаги е била приятелски настроена към Русия? Впрочем, както отбелязаха средства за масова информация, тази година даже празникът, подарен на България от руските войници – Освобождението от османско иго – премина без руски представители“.

Телеканалът „Звезда“ цитира ръководителя на администрацията в Кремъл Сергей Иванов, който казва, че Русия ще преживее, ако някой не дойде на тържествата в Москва. ДОсега са отказали поканите президентът на САЩ Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, президентите на Полша, Словения и балтийските републики, председателят на ЕС Доналд Туск (Полша) и др. Германската канцлерка Ангела Меркел няма да присъства на парада, но ще дойде на другия ден в Москва. Близо 30 държави са потвърдили, че ще участват в тържествата. Изпратени са покани до 68 държави.

Сайтът „Взгляд“ съобщава сухо, че Плевнелиев е отклонил поканата без обяснения за причините, и след това добавя справка: „Да напомним, че България влезе официално във Втората световна война на страната на Германия, Италия и Япония през декември 1941 г. Тя обяви война на САЩ и Великобритания, но бе единствената съюзничка на Хитлер, която не воюва срещу СССР“.

14 коментара

  1. За суверенна България каза:

    :Унгария има свой национален интерес, който не винаги съвпада с този на Запада или на Изтока, но ние ще следваме своята национална политика, в това число и икономическа. През 2014 г. Унгария направи рекорден износ за 85 милиарда евро и икономически растеж 3,5%. За 5 години управление на Орбан бяха открити 400 000 нови работни места, а инфлацията е най-ниска от 42 години насам.“: http://www.blitz.bg/news/article/325302

  2. Княз Войвода каза:

    Я замълчи бе кацап мръсен!!! Ей, педал… помниш ли как България постъпи подло с русия през двете световни войни??? Искам да ти го напъхам това в дъртата ти главица – България предаде русия, като благодарност от освобождението!!! Да, България предаде русия по най подъл начин и ПАК ЩЕ ГО НАПРАВИ!!! Ясно???
    И хич не ни се прави на приятел защото на всички ни писна да ви слушаме ебаните савйецки истории!!! И спри да се занимаваш с България, ако не искаш пак да ви предадем и да ви прецакаме мамицата ви савйецка мръсна!!!
    Да живее Велика България!!! Смърт за СеСеСеРе!!!

  3. Някой каза:

    Евала му правя, и следващия дано не им отиде на парада.

  4. Андрешко каза:

    На Легионер Фашиста е добре да се напомни , че днешният ни така наречен “ президент “ е БАШ комунистическо отроче ! Син на активни борци против фашизма и капитализма – тост – тъкмо на тия които фашагата така старателно е описал изродщината !
    Освен това Роско е ДОКАЗАНО и член на БКП и щатен комсомолски секретар !
    Та в тази връзка е добре да се повтори старата истина , че : Бивш убиец , бивш негър , бивш хомосексуалист и бивш комунист – НЯМА !

  5. Легионер-фашист каза:

    Жандармерийските “ Ловни дружини “ , “ Шпицкомандите “ и четите на ВМРО в Царство България режеха главите на Българските Червени-каскети – Агенти на Москва и Коминтерна и ги излагаха по мегданите на Царството за назидание на останалата жива Московска „Пета колона “ …. ! ОТЛИЧЕН за ПРЕЗИДЕНТА !!!

  6. Български офицер каза:

    Само трепане “ до крак “ на Червената Рубладжийско-каскетаджийската сган в България !

  7. Путлер каза:

    Руснаците ще умрат от мъка че вече не им ходиме по гайдата –егати наглеците

  8. Нели Савва каза:

    Иска да отиде,но се страхува.С нещо го държат и го лъжат,че някой ще го спаси от народнияат гняв.

  9. stoyanovandco@abv.bg каза:

    Плевнелиев е срам за България. Той не е избран, а назначен за президент и не се срамува от този факт. Някой каза, че той бил американски пудел. Не е съвсем точно, защото собственикът на едно куче полага грижи за него, а нашенският пудел получава само заповеди. Може ли нормален „президент“ да не покани за годишнината от освобождението на България от турско робство официална делегация от страната-освободителка? Не искам да използвам груби думи за осъждане на тази простащина. Това смахнато човече ще ни вкара във война, ще унищожи България в името на американските интереси. Нямал да отиде на Парада на Победата в Москва!? Така му е наредено, пък и кой ли ще го забележи?

  10. plq каза:

    Sin na komunist,zabogatial ot komunisti!!!!

  11. plevel каза:

    Plevnio-absoliuten smeshnik

  12. Баба Илийца каза:

    Офшорната личност, която всъщност беше избрана не с бюлетини а с подмяна на цели чували , е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ в новата ни история !
    Дори и Поп Кръстювците бледнеят пред него !
    По голям нещастник за Държавен ръководител , Българският народ НЕ Е имал в ЦЯЛАТА си история !
    Проклет да си , Росене !
    Ти и всичките ти кукловоди !

  13. Перничанин каза:

    „високомерие“ та ти просто отричаш историята както мн.други лекета…

  14. SOS каза:

    ОСТАВЕТЕ ТОЯ ПРОСТАК ПО_ ДОБРЕ Е ДА НЕ ХОДИ НИКЪДЕ ТОВА ГОВЕДО НЕНОРМАЛНО

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране