12.08.2017 | 15:53
Русия назначи бившия немски канцлер Шрьодер за директор в „Роснефт“
Руският премиер Медведев разписа декрета с номинацията на политика с 4 развода

Руското правителство назначи бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в борда на директорите на енергийния гигант „Роснефт“, чиято дейност е обект на западните санкции.

Шрьодер, когото в Германия наричат „Аudi man“ заради 4-те си развода, колкото са и 4-те халки в емблемата на автомобилния концерн, беше сред седемте номинирани за поста, чието назначение стана с подписването на декрет от премиер Дмитрий Медведев. Решението беше публикувано на официалната страница на руското правителство в интернет. По-късно имената ще бъдат подложени на гласуване от акционерите в „Роснефт“. С това борда на компанията ще се увеличи от сегашните девет члена на 11.

Шрьодер, който е и изпълнителен директор на „Северен поток“ 2, беше номиниран за поста на независим директор. Канди4дати за постове във висшия орган на компанията са също помощникът на руския президент Андрей Белоусов и шефът на „Роснефт“ Игор Сечин.

В края на юли беше съобщено, че „Роснефт“ ще проведе на 29 септември в Санкт Петербург извънредно събрание на акционерите, на което освен всичко друго, ще бъде обсъден и въпросът за избирането на членове на борда на директорите на компанията.

Основни акционери на компанията са държавният „Роснефтгаз“ (50% плюс една акция), британската Бритиш петролиъм (19,75%). Пакет от 19,5% от акциите притежава консорциум на Glencore и Qatar Investment Authority.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране