29.12.2016 | 0:01
Русия отговори на Плевнелиев: Той е верен слуга на Брюксел
По стара и все по-малко популярна в Стария свят традиция за всички европейски грехове, той реши да обвини Русия

Интервюто, което държавният глава на България Росен Плевнелиев даде за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allegemeine Zeitung, публикувано на 22 декември, беше отразено и коментирано доста подробно и изнервено от руските медии. Подборката е на агенция „Фокус“.

„Верният слуга на Брюксел: Плевнелиев размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС“, е озаглавена статия на Федеральное агентство новостей No.1 , в която четем, че „президентът на България Росен Плевнелиев обвини Русия във всички смъртни грехове“.

„Българският президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича следващия месец, очевидно реши да затръшне вратата. По стара и все по-малко популярна в Стария свят традиция за всички европейски (и не само европейски) грехове, той реши да обвини Русия. Той, разбира се, има пред очите си „отличен“ пример – напускащият Белия дом Барак Обама, който също сипе жупел и огън, за да развали максимално отношенията между Запада и Москва. Очевидно президентите на САЩ и България не разбират, че песента им вече е изпята, а новите лидери, без съмнение, ще имат свои хитове“, пишат в редакцията на вестник „Российская газета“.

„Росбалт“ на свой ред отбелязва, че „българският президент Росен Плевнелиев обвини Русия в опит да подкопае ЕС чрез ръцете на агенти за влияние“, каквито са ултранационалистическите движения и партии, подкрепяни от Москва в отделните страни от Общността.

По повод интервюто на българския президент за германския вестник, Rambler коментира, че „самият Плевнелиев следващия месец ще има по-малко възможности да се бори с руската пропаганда“, а по повод обвиненията му, че Москва се опитва да дестабилизира отвътре устоите на ЕС, финансирайки антиевропейски партии, агенцията е категорична, че „руското ръководство не вендъж показа, че вътрешните работи на Европа не го засягат и не им влияе по никакъв начин“.

Вестник „Известия“ акцентира върху твърдението на Плевнелиев, че Русия преследва тази цел, която някога преследваше и СССР – „отслабването на Европа и разпространяването на съмнения по повод ценностите на демокрацията и върховенството на закона“.

Плевнелиев предупреди, че гражданите на ЕС трябва да знаят „какво се случва“ и някъде е насочена „руската пропаганда“, но от „Взгляд“ напомнят, че новоизбраният български президент ген. Румен Радев подчертава, че членството на България в ЕС и НАТО не означава непременно създаването на врагове извън тези структури.

„Отиващият си президент на България отново видя признаци за опити на Москва да подкопае отвъртре ЕС“, пише вестник „Ведомости“, привеждайки и примери за предишни подобни изказвания на Плевнелиев.

„Българският Обама реши да изрита Русия за последно“, коментира медията „Ридус“, допълвайки, че подобен „маниер“ изглежда се е появил на „мода“ сред държавните глави, които напускат постовете си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране