08.12.2016 | 0:01
Русия приватизира 19,5% от „Роснефт“ за 10,5 млрд. евро
Путин определи приватизацията като най-голямата сделка на световния енергиен пазар за 2016 г.

Русия приключи сделка за приватизация на 19,5 процента от държавния гигант „Роснефт”.

Стратегически инвеститор е консорциумът на компанията Glencore и катарския държавен фонд. Сделката ще „налее“ в руския бюджет 10,5 млрд. евро.

Ръководителят на „Роснефт” Игор Сечин е информирал президента Владимир Путин за финализиране на сделката, съобщи президентският говорител Дмитрий Песков. По време на разговора президентът  е коментирал, че това е най-голямата сделка за 2016 година на световния енергиен пазар. „Президентът поздравява всички, които са взели участие в по финализирането на сделката. Приключването й веднага се е отразило върху цената на нефта“, отбеляза още Песков.

По време на разговора между двамата стана още ясно, че повече подробности за сделката и самият купувач ще бъдат изнесени след 15 декември, когато постъпят парите в бюджета от приватизацията, допълва агенция „Новости“.

В новия консорциум акционерите ще имат равно участие. Средствата за покупката ще бъдат осигурени от собствени приходи и от кредит, отпуснат от европейски банки, става ясно още от стенограмата на срещата между Путин и Сечин. В разговора се отбелязва още, че компанията Glencore е най-големият търговец на суровини в света и дългогодишен партньор на Кремъл.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране