26.07.2016 | 0:01
Русия се присмя на Ненчев: Не сме нарушавали въздушното пространство на България
С нескрито учудване научихме, че министърът е поискал от нас официално обяснение. Такова няма, коментират от Москва

Руски военни самолети не са нарушавали въздушното пространство на България. Това заявиха от Министерството на отбраната на Русия, отговаряйки на обвинения от София.

Русия сочи изявление на военния министър Николай Ненчев, който заяви, че руски самолети ни провокират в зоната за отговорност.

Официалният представител на МО на Русия заявява, че в Русия са посрещнали твърдението му с нескрито изумление. Преди всичко трябва да се иска обяснение от министъра, колко далече от въздушната граница на България се простира границата на въображаемата от него зонна на отговорност на НАТО, отбелязва Игор Конашенков, цитиран от Life.ru.

По думите му, руските самолети действително летят над Черно море, но в съответствие с международните правила и само с включени средства за опознаване – транспондери.

 Ние проверихме твърдението на Николай Ненчев за искане към Москва да обяви нарушението на правилата за полети на руските самолети.

До ден днешен нито едно обръщение към нас не е постъпвало от страна на МО на България. Но да се говори пред телевизиите за приетите от българското военно ведомство „превантивни мерки“, препоръчваме на г-н министъра за начало да провери докладите на своите подчинени за реалното положение на нещата, заявява Конашенков.

Вчера Ненчев заяви че руски самолети за месец са навлизали в българската зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО 4 пъти. По думите на министъра на отбраната, България е поискала обяснение за нарушението от Москва, наричайки инцидента „провокация“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране