16.04.2019 | 0:01
Русия скъса с НАТО
Военните разходи на Алианса надминали 1 трилион долара

Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си по гражданска и военна линии. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

„НАТО отказа положителна програма в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че НАТО знае как да се измъкне от този застой“, подчерта Грушко. Дипломатът определя решението на Алианса да прекрати нормалните работни контакти по военната линия като абсурдно и отбелязва, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Москва и западния отбранителен съюз.

Според Грушко Алиансът е отишъл твърде далеч в конфронтацията с Русия. „Това е парадокс, но съвременните отношения между Русия и НАТО напомнят за „нормалното“ състояние на нещата, в условията на което бе създаден Алиансът – Студената война. Отново задействаха доктрината „Армел“: диалог и сдържане, и малко диалог“, обясни руският дипломат. Той прави и разчет, че общият размер на военните разходи на страните от НАТО през изминалата година са надхвърлили трилион долара, което е 22 пъти повече от средствата, които Москва отделя за отбрана.

В същото време Грушко подчерта, че Москва няма да участва в надпреварата със страните от НАТО за увеличаване на военни бюджети, а ще разчита на „икономически, точни и ефективни средства“. „Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички здравомислещи се надяват, че такъв няма да се случи. Би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това“, добави той.

Според Грушко обновлението на НАТО би било възможно чрез установяване на истинско стратегическо партньорство с Русия. „Такъв опит беше направен на срещата на върха в Лисабон между Русия и НАТО през 2010 г. Всъщност обаче членовете на НАТО ще трябва да пожертват „изключителността си“, да открият изкуството на компромиса и да работят на равни начала, фокусирайки се не върху груповите, а върху общите интереси. Това не се случи“, обобщи дипломатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране