11.12.2017 | 17:14
Руска атомна инвазия в ход: Турция, Египет и …Белене
Вчера бе направена първата копка на отдавна планираната турска ядрена централа "Аккую"

Продължават стъпките на руската компания „Росатом“ за разширяване географията на построение от нея атомни електроцентрали. Вчера бе направена първата копка на отдавна планираната турска ядрена централа „Аккую“. Финансирането до 90% е на руската страна.

Очаква се централата да бъде завършена до три години и да започне да произвежда ток за турската икономика. В Египет се предвижда строителството на четирите блока от АЕЦ „Дабаа“ да завърши до 2028-2029 година при обем на финансиране до 21 милиарда долара, съобщи пред журналисти в Кайро ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че в основата на споразумението за изграждане на централата и международния кредит е заложено, че 85 процента от финансирането на строителството ще бъде с руски кредит, а останалите 15 на сто ще бъдат осигурени от египетската страна.

Актовете за начало на работа по главния договор за построяване на АЕЦ „Дабаа“ в Египет и договора за доставка на ядрено горива за тази централа бяха подписани днес в Кайро в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси.

Сега на дневен ред е атомната централа на България в Белене, твърдят експерти.

Тук схемата също може да е с финансиране от руска страна с кредит, а държавното участие на България да е в рамките на 10-15%. Решение за това все още не е взето, налице са само предложения от ниво ръководство на „Росатом“. Евентуално развитие на казуса „Белене“ можем да очакваме догодина.

1 коментар

  1. ГЕРБ-БСП-ДПС-Псевдопатриоти каза:

    Нир сме червените комисионери, а народът да му мисли…И бъдещите поколения също…НиКОЙ не е отговорил все още на въпроса, къде ще се складират ядрените отпадъци?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране