11.06.2017 | 19:56
Руската мафия е превзела Германия
Десетки хиляди престъпници от бившия СССР създават фиктивни фирми за точене на здравната каса, рекетират, предизвикват бум на битовите кражби и поемат поръчкови убийства

През последните няколко години редица германски спецслужби бият тревога за наплива на руски престъпници в страната, като засега властите не успяват да преборят тази нова тенденция. Истината е, че след падането на комунизма над 3 милиона руски немци – руснаци, които успяха да докажат, че са с германски корени, успяха да се заселят във ФРГ. Както стана и в други държави по света, заедно с тези имигранти пристигнаха и хиляди престъпници, като в момента руската мафия в Германия действа на практика из цялата страна. Различни кланове се занимават с пране на пари, изнудвания и нелегални казина. Има и не малък брой, които са наемни убийци, сочи дори последният доклад на Федералната криминална служба (ФКС).

Най-новото разкритие е, че руската мафия управлява стотици фирми, които се грижат за болни хора и инвалиди. По данни на ФКС и на ведомството по криминални дела в провинция Северен Рейн-Вестфалия те действат с помощта на фиктивни договори, които сключват с лекари и пациенти, при което престъпните групи източват милиони от здравните каси. В схемата са замесени най-малко 230 фирми, които са създадени от граждани на бившия Съветски съюз. Те действат координирано във фалшифицирането на сметки за оказани услуги, които на практика не са били извършвани, и тази схема съществува в значителната част от ФРГ. Тази престъпна мрежа се ръководи предимно от рускоговорящи престъпници от столицата Берлин. Техни фиктивни компании получават големи суми пари от здравните каси и са особено активни в Северен Рейн-Вестфалия, Берлин, Долна Саксония, Бранденбург и Бавария. Почти две трети от тези фирми са свързани помежду си чрез различни сложни схеми по цялата територия на Германия, се казва в доклада. В него също така се отбелязва, че много от заподозрените компании, които би трябвало да се грижат за болни хора и инвалиди, както и тяхното ръководство едновременно с това се занимават и с други престъпни дейности.

Германия губи годишно около 1 милиард евро,

които са част от средствата, отпуснати на пациенти за грижи по домовете им. Според експертите от ФКС измамите са извършени предимно от фирми за амбулаторни грижи, основани от руски преселници в Германия. Те твърдят, че руски престъпни структури са разработили множество способи за източване на осигурителните фондове. Един от най-разпространените начини включва представяне на фалшиви отчети за извършени услуги. В случаите с пациенти, нуждаещи се от постоянни грижи, на престъпниците им се удавало да получават до 15 000 евро месечно за услуги, които никога не са предоставяли на клиентите си. Предполага се, че всяко пето евро, отпуснато от здравните каси за обгрижването на болни и възрастни хора по домовете им, е влизало в джобовете на тези престъпни структури.

Федералната криминална служба, която е работила по случая шест месеца, стига до следното заключение: „Разполагаме с информации, според които руско-евразийската организирана престъпност е превърнала инвестициите във фирми за амбулаторни грижи в доходоносен бизнес модел“. Обществената телевизия А Ер Де цитира Доминик Ширмер от здравната каса AOK, според когото измамата е извършвана систематично години наред на територията на цяла Германия. А фактът, че толкова дълго тази схема не е била разкрита, се дължи на обстоятелството, че фирмите, предлагащи подобни услуги, не се контролират достатъчно надеждно. В резултат от скандала управляващата коалиция в Берлин вече сигнализира готовност за законодателни промени. „Фирмите за амбулаторни грижи трябва да могат да бъдат проверявани без предупреждение“, смята говорителят на фракцията на управляващите консерватори в Бундестага Щефан Майер. Грижите за възрастни и болни хора са огромен пазар, който през последните години постоянно се разраства. По данни на германското Министерство на здравеопазването здравноосигурителните каси и социалните служби харчат годишно повече от 20 милиарда евро за обгрижване на пациентите както в специализирани заведения, така и по домовете им. По данни на Федералната статистическа служба около 2.6 милиона души в Германия се нуждаят от постоянни грижи. От тях 764 000 са настанени в специализирани здравни заведения, а останалите разчитат именно на фирми, които предлагат грижи по домовете. Към края на 2013 г. в Германия е имало 13 000 специализирани заведения и почти толкова фирми, предоставящи здравни услуги по домовете.

Наскоро шефът на ФКС Холгер Мюнх директно призна в интервю за в.“Велт ам зонтаг“, че руско-кавказката организирана престъпност продължава да разширява своето влияние на Запад и е отговорна за бума на битовите кражби в Германия през последната година. „Тези групи имат невероятен потенциал за кражби, което засяга вече и магазини“, разкри той. Мюнх уточни, че например един грузински крадец си докарва до 500 евро дневно от подобни престъпления. Само през м.г. са били установени престъпления от този вид, които възлизат на 500 000 евро. „Това обаче е само една част от престъпната дейност на руската мафия и загубите от нея са за милиарди евро“, обясни Мюнх.

Една от най-опасните и тайнствени групировки са т.нар. „Вори в законе“, които представляват един вид престъпно братство, което здраво се е укрепило и в Германия. Те са създадени през миналия век в наказателните и трудовите лагери на съветския диктатор Сталин. Освен руснаци сред тях има абхазци, грузинци, кавказци, туркмени и други представители от бившите републики на Съветския съюз. Според данни на ФКС между 20 000 и 40 000 членове от тази организация се намират в Германия. От службата признават, че броят им може дори да е повече, тъй като членовете на тази организация спазват „железен кодекс на мълчание“ и е много трудно в нея да се внедрят агенти под прикритие. Те дори вече са

установили свои железни правила и в немските затвори,

както сториха преди това в Русия. „Около 10% от осъдените в нашите затвори са рускоговорещи, което е около 5000 души. Това показва колко голям е потенциалът им за набиране на нови членове“, призна Холгер Мюнх. Именно от затворите обаче се организират и различните видове престъпления. Влизането зад решетките всъщност помага на даден член да се издигне в тази престъпна йерархия. Те имат установени правила на поведение и действия, при което всеки отделя една част откраднатите пари в „обща каса“. Освен с влизане с взлом и кражби те се занимават с проституция, рекет и измами със стоки.

В последно време основната цел на полицията и спецслужбите в Германия е да спре един нов вид измами. Те са свързани с получаването на убежище, което много руски мафиоти използват, за да се закрепят в страната. „Именно след като получат това убежище, те се развихрят и започват своята криминална дейност. Точно затова сме насочили своите усилия за справяне с този вид измами, което да ни позволи по-бързо да екстрадираме даден престъпник от страната“, каза Мюнх. След наплива на бежанците от 2015 г. федералното правителство в Берлин и парламентът приеха редица законови мерки, които би трябвало да ускорят подобни екстрадиции. Това обаче е само капка в морето, като руската мафия е известна, че много бързо се адаптира към новите условия по време на безкрайната война с нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране