06.04.2018 | 20:22
Руски милиардери обедняват след санкциите на САЩ
На американските граждани им е забранено да встъпват с тях в каквито и да са делови контакти
Олег Дерипаска

След като по-рано днес САЩ обявиха нови санкции срещу руски милиардери от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, последствията веднага се проявиха. Причината-всичките активи на хората от „Кремълския списък“ в САЩ се замразяват, а на американските граждани им е забранено да встъпват с тях в каквито и да са делови контакти.

7 от новите руски имена в списъка на Министерството на САЩ са част и от класацията на „Форбс“ за най-богатите хора в света. Именно те започват чувствително да обедняват, ако загубата на стотина милиона долара може да се определи по този начин.

Най-известният от тях-Олег Дерипаска- е под номер 23 в класацията на „Форбс“ на най-богатите руснаци. Според последните данни, той притежава активи за 5.3 милиарда долара. Според „Форбс“ към 18 часа московско време тези активи са намалели с 957 милиона долара. Причината-рязкото поевтиняване на акциите на неговата компания En+ на Лондонската борса с 20%.

Поставеният под №21 в списъка на „Форбс“ Сулейман Каримов губи 244 милиона долара, Виктор Векселберг-41 милиона долара. Засега няма промяна в състоянието на Кирил Шамалов и Игор Ротерберг.

При обявяване на санкциите днес Министерството на финансите на САЩ разпространи съобщение, в което се казва: „Руското правителство работи в полза на олигарсите, включени в санкциите и облагодетелства елити, близки до властта. Това се съчетава и със злонамерени действия по целия свят, като завземането на Крим, насилието в Източна Украйна, подкрепата за режима на Асад в Сирия. Руските олигарси и елити вече няма да бъдат изолирани от последствията от дестабилизиращите действия на собственото си правителство“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране