22.01.2017 | 14:19
С аплодисменти и освирквания изпратиха Плевнелиев от президентството
Бившият вече президент ще прави фондация, сравни се с Барак Обама

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова бяха изпратени с овации и освирквания. Пред парадния вход на „Дондуков“ 2 се бяха събрали симпатизанти на отиващия си и новия президент Румен Радев, който пое властта на церемония в неделя.

Пред входа на президентството Плевнелиев си взе довиждане със служители от президентството. Той беше изпратен до входа на президенството от Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

„Най-вероятно ще направя фондация, с която искам да работя за бъдещето на България – индустриите, технологиите, таланта на българите на намерят своята реализация“, заяви Росен Плевнелиев в интервю за БНТ, взето в последните си часове като президент.

Плевнелиев бе категоричен, че няма да се върне към партията, която го издигна – ГЕРБ Уча се от грешките на предишните президенти – един президент, който е работил за българите, да заеме тяснопартиен профил не стои добре, обясни той. Оставам активен гражданин. Ще имам позиция, ще следя процесите, ще работя с партиите, каза Плевнелиев.

„Неговият неуспех няма да бъде мой успех. Аз съм президент като кауза за цял живот и успехът на институцията ми е важен, каза още Плевнелиев. Всички кризи, с които се сблъсках, ще са и негови. Готов съм да споделя всичко, което видях и разбрах. Той ще прецени, аз съм на разположение денонощно“, заяви той, отправяйки послание към наследника си. И го предупреди:  „Аз съм на разположение с позиции, но той ще носи отговорност за действията си. Готов съм да отида на барикадата, ако някой постави под съмнение посоката на България!“

Плевнелиев разказа, че експрезидентът на САЩ Барак Обама е споделял с него плановете си, запознат бил с тях. „В много отношения с Обама ще продължаваме да си приличаме, научих много от него. Големи грешки не са допускани. но има нещо, което дълбоко ме тревожи, в което целият елит на България се проваля – обществото сигнализира ясно, че няма справедливост в държавата. Хората не са доволни от начина, по който работят институциите, от съдебната система. Ниското ниво на справедливост в държавата води до ниско доверие на гражданите в институциите. Това е опасно, защото е хранителната среда за националисти и популисти“, предупреди Плевнелиев.

„Искам и очаквам Радев да бъде успешен и активен, да работи за постигането на идеала, зададен от Апостола – да бъдем равни на другите европейци, каза още Плевнелиев. И отправи апел към всички политици да помогнат на държавния глава. От него се очаква да държи правилната посока“, допълни Плевнелиев.

1 коментар

  1. българин каза:

    Плевнелиев като излезе окончателно от Президентството ли разбра, че българите са недоволни от живота си и че има социална несправедливост. Даже се разтревожил. Досега къде беше?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране