05.12.2017 | 1:05
С държавни пари „Фейсбук“ запуши устата на изявени критици на властта у нас
Алгоритъмът на социалната мрежа се задейства автоматично от определен брой докладвания, от което се възползват платените тролове

С гласувания бюджет за 2018 г. Народното събрание запази отново привилегията за българските парламентарно представени партии да получават рекордните за Европа и света държавни субсидии в размер на 11 лева за получен глас. Така управляващите напълно игнорираха ясния сигнал на избирателите от последния референдум към политиците да вкарат издръжката на партиите в рамките на нормалните стандарти и да спрат да превръщат политиката в един от най-печелившите бизнеси в България. Гласуването на парламента постави отново на дневен ред темата за какво партиите харчат огромните публични средства, които сами си отпускат.

Управляващите използват част от парите, за да плащат на сътрудници и на тролове в интернет, чиято задача е да запушат устите на критиците си във „Фейсбук“. Социалната мрежа е едно от последните публични пространства, в които на политиците все още им е трудно да контролират мненията. Затова те в момента наваксват усилено и увеличават присъствието си там. Такива изводи могат да се направят заради случващото се напоследък с профилите на публични фигури, граждани с обществена позиция и на групи във „Фейсбук“. Общото между тях е, че всички те са политически активни и са известни с критиките си към ГЕРБ и към Борисов, към главния прокурор Цацаров и Делян Пеевски.

Сред често блокираните профили са на създателя на сайта „Биволь“ Атанас Чобанов, на скулптора Велислав Минеков, на адвокат Николай Хаджигенов, на карикатуриста на Христо Комарницки, на журналистите Иван Бедров, Иван Бакалов, Теодор Михайлов, на музиканта и общински съветник Светльо Витков, на групата „Национален протест срещу безобразията в България“, която има над 230 000 членове, и т.н.

Запитаните от „Сега“ са убедени, че през последните месеци управляващите са се активизирали и са насочили по-сериозен ресурс за ограничаване на критичните мнения в социалните мрежи. Хора със затворени профили смятат, че постовете им целенасочено се докладват като противоречащи на правилата на „Фейсбук“, след което администраторите ги трият или затварят целия профил.

„Моят е почти непрекъснато блокиран от края на август. Първоначално не обърнах особено внимание, защото смятах, че съм изолиран случай. Впоследствие разбрах, че са блокирани и още хора, които критикуват ГЕРБ. Това е общото между нас. Последния път ме блокираха за три месеца заради пост в защита на софийския прайд, в който използвах думата „гей“. За мен връзката между затварянето на профилите и правителството е очевидна. Властта има и мотив, и възможност, и начин да го направи. Моят профил е отворен и постовете в него могат да се докладват от всеки, не е необходимо да е от кръга на познатите или последователите ми. Достатъчно е коментарът да събере определен брой сигнали. Моето блокиране, както и на останалите идва преди старта на европредседателството, през което нищо не трябва да заплашва спокойствието и стабилността в държавата“, смята Хаджигенов.

„Мен за пръв път ме блокираха през август заради карикатура, излязла във вестник „Сега“ през декември 2014 г. „Фейсбук“ ми писа, че я сваля, защото нарушавала правилата. Блокираха ме за три дни. Още тогава си дадох сметка, че някой ме докладва умишлено. Ако съдържанието се преглежда от софтуер, няма как машината да прецени и реагира на изображение, което на всичко отгоре е на български. Според мен това се прави от човек или група хора, които търсят нещо „компрометиращо“ в създаденото от теб съдържание и се опитват да предизвикат блокирането ти. Наскоро пък ме блокираха отново заради текст, който написах във връзка с фалшивите новини“, разказва карикатуристът Христо Комарницки.

Според IT специалисти хората със затворени профили имат пълно основание да подозират политиците в опити да налагат цензура. „Много е вероятно нещата да се случват именно по начина, по който потърпевшите описват, макар да е трудно да се докаже. За мен е очевидно, че блокирането става чрез инженеринг.

Имаме планирано и таргетирано докладване, което на прост език се нарича обикновено доносничество. Чрез 10, 20 или 100 реални профила (няма точен брой), които може да се управляват и от няколко души, се подават нужният брой доклади към „Фейсбук“. Целта е да се предизвика т.нар. вдигане на флаг, след който системата автоматично блокира профила. Дали ще го направи машина или човек, няма особено значение, защото така или иначе страницата на докладвания ще бъде затворена за известно време. Обработката на докладите не се извършва в България, тъй като „Фейсбук“ няма подобен род център у нас“, пояснява експертът по киберсигурност Спас Иванов. Според него чрез доклади е по-трудно да се затвори страница на търговска фирма, особено ако тя продава реклама през „Фейсбук“. „Най-често реални хора във „Фейсбук“ разглеждат сигнали за детска порнография и финансови измами, които са предмет на специално отношение от съответните национални законодателства. Машини се занимават с фалшивите новини, следейки дали дадено сензационно заглавие го има и в т.нар. доверени медии. При личните профили системата е различна и в нея броят на докладите е от решаващо значение“, допълва Иванов.

Адвокат Хаджигенов е сигнализирал над 20 пъти „Фейсбук“ по мейл за блокирания си профил с искане той да бъде възстановен. Информирал е, че никога досега не е санкциониран за език на омразата или хомофобия. Тъй като не получил отговор, изпратил и няколко препоръчани писма. „Във века на електронните съобщения изпратих хартиени писма в плик
– първо до централния офис на „Фейсбук“ в Пало Алто, Калифорния, както и до централата за Европа в Дъблин. Писмото до Ирландия го изпратих препоръчано от адрес в Англия. Последно писах на еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова. Предупредих я, че ако профилът ми не бъде възстановен до 2 декември, започвам да се готвя за дело срещу „Фейсбук“, поясни Хаджигенов. Целта на делото ще е да накара „Фейсбук“ да подобри механизмите, по които работи. „Втората цел е да покажа на троловете, че няма да успеят. Ако искат война, ще я получат, но няма да ни накарат да си затворим устите, както със сигурност искат“, коментира той.

Оказва се, че колкото лесно „Фейсбук“ блокира профилите на българите, които критикуват управляващите, толкова трудно платформата забранява профили, от които открито се отправят заплахи. Неотдавна Юлиан Попов, екоминистър в служебното правителство на Марин Райков, съобщи, че е докладвал групата „България и Русия – заедно вовеки“ за това, че призовава членовете си да започнат да избиват русофоби. Хората в „България и Русия – заедно вовеки“ са над 64 000. Повод за заканата е, че русофоби осквернявали руски паметници в България. От групата призовават още снимки на отрязаните русофобски глави да се показват по медиите. Попов съобщи, че е изпратил сигнал и до ГДБОП. Той информира, че от „Фейсбук“ му отговорили, че за него тази група може и да проявява безвкусица (distasteful), но че това, което те правят, „не е против стандартите на „Фейсбук“.

„Писах им, че са луди. Писах и на Марк Зукърбърг“, съобщи Попов. В крайна сметка профилът на „България и Русия – заедно вовеки“ бе затворен, но се смята, че това вероятно е станало след намеса на ГДБОП. „До ГДБОП писах два пъти, не са ми отговорили, но в медиите видях, че са се ангажирали с темата. Според мен свалиха профила не само заради моето оплакване, но и заради много други. Аз вдигнах много шум във „Фейсбук“, доста медии препечатаха възмущението ми, но и много други хора, убеден съм, бяха гневни и докладваха“, коментира Попов.

През последните дни „Фейсбук“ е започнал да отблокира част от затворените профили, съобщи адвокат Николай Хаджигенов. Освен неговия „освободени“ са страниците на Велислав Минеков, на Теодор Михайлов и др. „Вероятно са проследили, че докладите срещу нас идват от едно и също място, и са разбрали, че ни атакуват организирано. Ще изчакам да видя дали ще бъда блокиран отново и тогава ще реша какво да правя с жалбите си“, коментира той.

1 коментар

  1. Жана каза:

    Отвратителни муцуни омръзнали на повечето мои сънародници.Демагози,еквилибристи,справка габровския жонгльор и други от „управляващата“ сволач.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране