10.09.2017 | 21:45
С едната ръка дава, с другата пак дава – и всички доволни
Има угодия!

Бойко Борисов откри църква в Русе и брифира журналистическото тяло.

***

(Репортерки се бутат и кудкудякат, ББ се опитва да ги подреди.)

Бойко Борисов: Така… Малко… Разширете се, да… Така, спокойно само! Мир!

Журналистка 1: Готови ли сме?

Журналистка 2: Мир, мир, ама…

Журналистка 3 и Журналистка 4 (една през друга): Господин Борисов… Страхотен повод, извинявайте, да… Много хубав повод.

ББ: Искам да поздравя хората в Русе, че вече имат възстановената напълно разрушена стара църква „Вси светии“… (Брои на глас колко пари „дава“ за църкви в Бяла, Габрово и др.) Така разбирам аз и моите колеги помощта към – и образованието, и религията. Така че – ремонтираме и джамии, но строежът на нови църкви, манастири, възстановяване на тези, които са били разрушени. Виждате – показваме ги. А иначе днешният ден би могъл да стане и прекрасен повод за разединение. Такива, каквито сме имали много пъти. Но аз мога да поема ангажимент, че и Пантеонът също ще бъде отремонтиран. (Пантеонът на възрожденците е построен 1977-а, като за неговото издигане е разрушена църквата, която сега е възстановена – б.р.) Така че да могат и тези, на които им е било мъчно, че е съборен един православен храм, и тези, които пък тогава са строили, да бъдат доволни всичките. Така че – днешният ден, такива да са повече, да се обединяваме. Въпреки че би могло много да се говори на тая тема. И вие знаете прекрасно. Така че ше направиме и Пантеона…

Журналистка 1: …И пътя Русе – Бяла!

ББ: Значииии. Пътят Русе – Бяла се проектира сега. Това сме го говорили и вие го знаете.

Журналистка 2 (упреква първата): После! Да свършим с темата!

ББ: Това, което – на 2 и 3 октомври имаме съвместно заседание с румънското правителство, работиме активно по изграждане на още един мост в Русе. (…) Другото важно нещо е, че освен – понеже уж асфалт не се яде, но всички само за пътища питате – много пари и като приоритет сме извели инфраструктурата и образование. В сряда най-късно, там вече има избрани изпълнители, за около 15 млн. ше стартираме основно обновяване, рехабилитация, енергийна ефективност, плюс дворовете с всичките тия съоръжения, игрища и т.н. на двете големи училища – Математическата гимназия и „Васил Левски“, ако не ме лъже…

Журналистка: „Христо Ботев“.

ББ: …или „Христо Ботев“, извинявам се, просто знам, че те са двете най-големи; плюс три детски градини и още едно училище.

Журналистка 2: Г-н Борисов, русенци благодарят за помощта от държавата за отпускането на средства – финансова помощ за довършването на този важен за нас храм. За изписването на храма ще има ли такава помощ?

ББ: Всичко, каквото поиска патриархът и владиците, се случва. Бъдете рахат.

Журналистка 2: Да. Да сме спокойни, че ще бъде изписана църквата.

ББ: Аз съм много щастлив и за Басарбовския манастир и ако все пак някой ни слуша от днеска – колкото повече хора отидат да видят скалния манастир – това е едно изключително място, не само свято, но и човек да се презареди. А и неслучайно десетки хиляди румънски туристи идват от Букурещ да го гледат. Така че тези няколко неща плюс мащабните ремонти, които след няколко дена ще почнат в Русе – половината град ще го затвориме – и крайбрежните булеварди, и много улици ще ги правиме. Ще извиняват хората, ама нема как да ги нарисуваме с боички. Така че доста неща, мисля, че свършихме. Плюс – „Хемус“ с Русе – Бяла – Търново е приоритет на приоритетите.

Журналист: Как върви подготовката за Европредседателството?

ББ: Върви си, това не го мисли. К’во има толкова да го…?

Журналист (смутен): Хи-хи. Ам, не. За забавяния… неща…

ББ: Това са опорни точки!… Тия, които не са го пипнали, а продаваха вътре гащи и сутиени – не помните ли какво беше НДК? – и сега ми намират опорни точки. Съжалявам, че пак ме карате да им говоря образно. Но ако те са поддържали НДК десетки правителства преди нас, нямаше сега от парка до вътре всичко да се изкорубва и да се прави наново. К’во толкоз!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране