29.08.2015 | 21:11
С рекламните клипчета на Пеевски към светлото бъдеще
Министерство на финансите заработи като пиар агенция на "Булгартабак"
Огнян Стойчев

На Министерството на финансите му хареса да действа и като рекламна агенция. Така се вживя в продуцирането на клипове срещу контрабандата, че основният му клиент „Булгартабак холдинг“ потрива доволно ръце. А пушачите се радват на втори видеоклип от съвместната им кампания срещу контрабандата на цигари.

Останалото е търчи-лъжи. Тютюневият холдинг например твърди, че целта на кампанията е „да информира обществото за възможностите, които стоят пред него, и реално какво се случва в момента“. А това били „всички хубави неща, свързани с по-добрата инфраструктура в страната“. Едва ли има пушач, който да не знае, че вместо 5 лв. може да даде половината за кутия цигари. Под носа на държавните органи (най-често – в съдружие) се предлага и едното, и другото – всеки да избира според табиета и кесията си.

И друго обаче ни гложди. Нали контрабандата рязко намаля, след като МВР,  ДАНС и митниците застанаха на входа и на изхода на „Булгартабак“? Тук вече логиката съвсем се губи. Ако холдингът е бил топконтрабандист, как пък се преобрази в апостол на борбата с контрабандата? И ако тя рязко се е свила, защо им е нужна тази рекламна кампания? А можем ли да си представим какво би станало, ако държавата рекламираше КОЙ по време на кабинета „Орешарски“? Протестърите щяха света да ореват от възмущение, а сега си траят като смачкани фасове.

По-интересно е обаче как тази кампания информира обществото за случващото се в момента, щом като от години не можем да разберем кой е, аджеба, собственикът на „Булгартабак“. Не беше ли редно в рамките на кампанията първо да кажат това (а не едва вчера), пък после да рекламират продукцията му. Нали вече никой не се съмнява, че рекламата е в полза нетолкова на бюджета, колкото на тютюневия холдинг. Излиза, че контрабандните цигари са лоши, но тези на „Булгартабак“ – безупречни. Пушете само от тях (дори и контрабандно) и всичко ще е наред.

Това обаче с по-добрата инфраструктура направо чупи тъпомера. Излиза, че за да я подобряваме и поддържаме, трябва да пушим от сутрин до вечер като комините на ТЕЦ „Бобовдол“. И тогава ще ни се случат всички хубави неща, защото държавата ще събира акцизите и ще ни строи пътища и пречиствателни станции. Че тя, държавата, ако искаше да си събира акцизите, кой й пречеше и досега.

Да пушим, да пушим, ама колко да изпушим за такава грандиозна цел? Пък и не сме чули нормална държава да насърчава гражданите си масово да се морят и тровят като условие за инфраструктурен просперитет.

Чудим се обаче: защо призивът на рекламния агент към търговците на акцизни стоки да се присъединят към рекламната кампания, или всеки да си направи своя, не среща разбиране. Логото на финансовото министерство се обещава даром на всеки, който има мерак да се бори с контрабандата. Но търговците сякаш не оценяват жеста му.

Е, какво да направи тогава министърът – да им плати клиповете ли, както се говори, че е станало с този на „Булгартабак“? Малко ли е, че изтърси в прав текст: „Ако някой от операторите иска да не се съмняваме и да не го упрекваме за участие в контрабандни схеми, да бъде добър да си направи или да участва в кампания срещу контрабандата!“

При това посланието няма как да не е съгласувано с премиера Бойко Борисов, на когото Влади бил като дете. Миналата година, докато ГЕРБ бяха в опозиция, Горанов хвърли парламентарната кърпа, защото колегите му станали на 30 години милионери, а той висял в парламента за 2000 лева. Имал деца и жена да храни, а дните му минавали безсмислено. По всичко личи, че сега ги е осмислил. Отровите на „Булгартабак“ рекламира, трупа на КТБ разкоства, многомилиарден заем тегли – все неща, които разведряват мрачното настроение.

С оглед отличните перспективи пред кампанията за „Булгартабак“ препоръчваме на финансовото министерство да я разшири в следните насоки. Може например да насърчи здравното ведомство за призив срещу ниското качество на храните, препоръчвайки да се купуват закуски само от „Лафка“. Или пък чрез медийния регулатор да насочи зрителския интерес към „Канал 3“.

Ако пък случайно рекламните кампании не помогнат за скок на финансовите им резулати, да привлекат и Светия синод. С клипове, с водосвет и с молебени – срещу контрабандата! Но в никакъв случай да не презорват митници, полиция и прокуратура. Дай им на тях да броят бензиноколонките, а кой контрабандира горивото дотам е тема свише! Може дори да се подеме мегакампания „Купувайте само цигари от 5 лв. и бензин от 2.50, за да ви се случват само хубави неща!“

Не че не се случват – цели 25 години вече!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране