22.04.2015 | 14:13
С цесии спасили милионите на Рашидов! Горанов: Оспорвам!
Министърът не иска да има привилегии за едни, пък за други да няма

Ще бъдат оспорени в съда всички сделки, които привилегироват едни кредитори в КТБ пред други. В това увери категорично финансовият министър Владислав Горанов.  Той уточни, че цесията (договор, с който носителят на едно вземане го отстъпва на трето лице) на министъра на културата Вежди Рашидов е законна, но ако тя нарушава предимството на друг кредитор и Рашидов се явява привилегирован кредитор, ще бъде една от първите атакувани сделки.

По думите му това са огромни по обем и материален интерес сделки, някои от тях сключени извън банката, в гражданския оборот. Наскоро сам Рашидов призна, че се опитва да спаси парите си в КТБ, защото не може да „прежали изкарваното цял живот“.

В началото на април министърът обяви, че не е успял да спаси вложените си пари в Корпоративна търговска банка, която от близо месец вече не е банка, защото й бе отнет лиценза.
„КТБ открадна моите вложени пари и платени данъци, които са в размер на около 2 милиона лева“, призна пред bTV известният ни скулптор.  Според документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов, културният министър е спасил парите си, като е осъществил две цесии – за 660 хил лв. и 1 939 995.52 лева.

Едната е извършена с „Риск инженеринг – Д“ ЕООД, чийто управител е Богомил Манчев, а втората с фирмата „Кимпекс енерджи“ АД, която се занимава с разпределение и търговият на електрическа енергия.  Горанов подчерта, че оспорването ще е без значение от името, което стои в договора –“Дали това е Вежди Рашидов или някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност“.

Финансовият министър съобщи, че е информиран днес от Фонда за гарантиране на влоговете, че съдът е излязъл с решение за неплатежоспособност на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 година – датата на отнемане на лиценза на банката. „Оттук нататък следват всички описани в закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни, започват много сложни процедури, които ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там“, подчерта Горанов и отново увери, че кредиторите ще бъдат равнопоставени, както е и по закон.

Финансовият министър подчерта, че не е запознат да има скрит доклад за КТБ и не знае какво е написано в него.  Наскоро председателят на ресорната комисия в парламента Десислава Атанасова съобщи, че бившият премиер Пламен Орешарски е скрил доклад на ДАНС от 2013 г., където имало „предложения“ за финансовата стабилност на страната. Докладът бил внесен в МС но не стигнал до Народното събрание.

Горанов се обяви против идеята да спира бизнес сделки. Наскоро стана ясно, че ГЕРБ разглежда тази възможност, след като главният прокурор Сотир Цацаров реагира остро на това да има такова правомощие. Финансовият министър обаче също не е очарован.  По думите му намесата на орган на изпълнителната власт в частния оборот била небалансирана и ще се реализира трудно.

„Министърът на финансите да разваля сделки от търговския оборот, особено когато не е ясна тяхната юрисдикция, тоест мястото на сключване на тези сделки, е един незадължително работещ текст“, коментира той. Все пак министърът обеща, че ще се съобрази, ако парламентът му делегира такъв ангажимент.

1 коментар

  1. Колев каза:

    Радан казва:Това че Ращидов се държи като простак,не е повод да напуснем коалицията.Аз пък бих казал,че този простак,работи“за опонентите на ПП-ГЕРБ,с пълна сила.Олимпийската алчност на този бей,разклати държавата с канският си рев, за милионите си внесени за огромни лихви в прословутата КТБ.Г-н Борисов,идват избори,добре помислете,още колко време вашият „министър,“ще опъва нервите на българите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране