16.02.2018 | 20:08
Съдът към прокуратурата: Довършвайте си изреченията!
Делото срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца е пълен провал и отново е върнато на държавното обвинение
Павел Александров

След шумната акция във Фонда за лечение на деца и арестуването на шефа й преди 2 г., което блокира работата на институцията, засега прокурорската работа по делото изглежда като пълен провал.

Обвинителният акт срещу бившия шеф на фонда Павел Александров окончателно е върнат на прокуратурата за корекции. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, съобщи lex.bg. Апелативните съдии са се съгласили с повечето изводи на първоинстанционния спецсъд за съществени нарушения. Но в определението на горната инстанция има и любопитни критики.

„Съдебната проверка за процесуалната редовност на проведеното досъдебно производство е правна, а не литературна, но съдържанието на актовете на провеждащите го органи, в това число на обвинителния акт, трябва да бъде достатъчно ясно, конкретно и разбираемо, за да е достъпно най-малкото за страните по делото“, пишат апелативните съдии. Те препоръчват прокуратурата да обърне внимание не само на юридическата, но и на „лексикалната и граматическата издържаност, както и изчистването му от ненужно обременяващи повторения“ в обвинителния акт. В определението на спецсъда се подчертава, че излишно много пъти са посочени разпоредби от законови и подзаконови актове.

Освен тези забележки апелативният съд подчертава, че щом прокуратурата е решила да повдигне обвинения за сговор, а не за престъпна група, „то използването в акта на думи и изрази от типа на „сдружение“, „престъпно сдружение“ е неуместно, а употребата на „ръководител на групата“ и „членовете й“ е недопустимо“.

Друга причина за връщане на делото е свързана с обвинението срещу Александров за длъжностно престъпление. Съдът посочва, че описанието на това деяние изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено „толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране