21.04.2018 | 0:01
Съдът остави Десислава Иванчева в ареста
До решението на магистратите се стигна след драматично шестчасово съдебно заседание

Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, за кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров.

До решението на магистратите се стигна след драматично шестчасово съдебно заседание.  Всичко е на много ранен етап и нямам основание да не се съобразя с доводите на обвинението, каза съдията. Според съда има опасност тримата задържани да се укрият и да извършат още престъпления.

Адвокатът на Иванчева – Марин Марковски, посочи, че прокуратурата няма доказателства и няма причина клиентката му да остава в ареста.  Иванчева и Петрова бяха задържани при зрелищна акция в центъра на София преди три дни. Те са обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери.

Днес, в съда, Иванчева за пръв път след ареста си изложи своята версия. Тя отрече да е пипала белязаните пари и обяви, че има заговор срещу нея. Иванчева назова и автора на сигнала срещу нея – бизнесмена Александър Ваклин. Той е искал да строи в местността Камбаните.

В началото на заседанието Иванчева и Петрова не бяха допуснати до журналистите и останаха в стъклена клетка в залата.

Иванчева отрече двете ѝ ръце „да са светнали“. По пръстите ѝ не били открити следи от маркера, с който са били белязани парите, а само малко отстрани на дланта, попаднал случайно там, докато е подписвала на подаден документ от спецакцията, добави тя.

Обясни още, че жалбата срещу нея е подадена от фирма „Ваклин груп“ със собственик Александър Ваклин. Схемата, според Иванчева, е измислена от заместника ѝ Румен Русев, който иска да заеме мястото ѝ.

„Имаше заговор да ми сложат служебен кмет, да ме отстранят. Имаше заговор, за който ме бяха предупредили, че ще ме задържат“, каза Иванчева.

Русев отказа коментар. Иванчева посочи още, че изобщо не е знаела за парите в колата, но добави, че полицаите са проверили дамските чанти и веднага са се насочили към кашона в багажника. По думите ѝ липсва опис.

В залата стана ясно, че сумата за подкупа от 70 хил. евро е върната веднага на засегнатия Ваклин и то от Деньо Денев от антикорупционната комисия, но не като служебно лице.  „Няма нито едно доказателство за това, че тя (Иванчева) на 17 април е искала 500 хил. евро“, коментира Марковски. Според обвинението този случай на корупция уронва престижа на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране