22.02.2017 | 16:30
Съдът отмени скъпото билетче в София
Управляващите в Столичния общински съвет ще обжалват решението на Административния съд

Новата цена на билета за столичния градски транспорт падна в Административния съд в София.

Съдът определя като незаконосъобразни измененията в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община и приложенията към нея, приети с решение на местния парламент на 14 април 2016 година, с която цената на билета за градския транспорт в столицата беше повишена от 1 лев на 1,60 лв.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“. Със същата наредба цената на годишната персонализирана абонаментна карта за всички линии беше намалена от 500 лева на 365 лв.

Искам да поздравя гражданите на София за успеха, тъй като това е техен успех. Изключително сме доволни, тъй като се оказа, че сме прави в твърденията си, че тази цена беше икономически необоснована, неполезна за развитието на градския транспорт, негарантираща качествена услуга и негарантираща основната цел, която беше посочена – да се преструктурират пътуванията и да се инициират гражданите по-често да ползват обществения транспорт. Това решение ще подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който съд ще постанови окончателното решение“, заяви за Дарик Милка Христова.


Тя смята, че решението на Административния съд-София ще бъде оставено в сила от Върховния административен съд, тъй като има закон за нормативните актове, който изрично изисква всяка една наредба, всяко едно решение на местния орган за самоуправление да бъде мотивиран.

По думите на Милка Христова софиянци отново ще могат да пътуват за левче, когато решението на Административния съд мине през контрола на Върховния административен съд: „Това означава, че ако ВАС остави в сила това решение, ще започне да действа старата наредба“.

Управляващите в Столичния общински съвет ще обжалват решението на Административния съд в София за отмяна на наредбата за поскъпване на билета за градския транспорт. Това стана ясно от думите на общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

„На формални основания се отменя цената и решението се позовава на липсата на методика. Ние ще обжалваме решението пред по-горната инстанция Върховния административен съд, като разбира се по този начин наредбата остава в действие и нищо не се променя в условията и правилата за пътуване с обществения транспорт в София“, категоричен Зарков.

1 коментар

  1. Vassia N. Ilieva каза:

    Pravilno e otsudil sadat!

    Poskupvaneto na biletcheto e nenujno, losh razchet.

    Triabva da se iziskva ot chinovnizite i da im se postaviat verni ramki za rabota. Goliama greshka e skupoto biletche, no i goliama gavra s horata. Tujno e da slucha chovek zashtitnitzite na skupoto biletche – s nepremeren patos braniat greshkata si. Tujno!

    Izvinete za latinitza, molia.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране