14.08.2015 | 0:04
Съдът върна на Ганчев над 84 дка дюни край Шабла
Според експертизата пясъците били гора

Апелативният съд във Варна върна на фирмите на Гриша Ганчев 84,751 декара земи, за които държавата претендира, че са дюни.

Окръжният съд в Добрич излезе с решение по казуса с предоставените чрез заменки пясъчни дюни в района на Шабла. Магистратите в Добрич отсъдиха „Литекс пропърти“ да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 249 квадратни метра. Не бе уважен искът на областния управител, като представител на държавата, за другите пет имота с обща площ 75 616 кв. м.

Сега обаче варненските магистрати отсъдиха, че има правно основание да се върне на държавата само един имот с площ 18 498 кв.м, а останалите 84 751 кв. м оставят на Гриша Ганчев. Решението е взето въз основа на изготвена нова комбинирана съдебно-техническа и геоложка експертиза. Според нея, само върху част от новообразувания имот № 83017.55.588 има разположени пясъчни дюни, друга част е морски плаж, а трета част е залята от водите на Черно море.

Експертизата е категорична, че останалите имоти не са засегнати от дюнни образувания, не представляват и част от крайбрежната плажна ивица, защото отстоят от нея на разстояние от 100 до 114 метра до границата на поземления имот с морето, се посочва в съдебното решение. Поземлените имоти, които представляват плажове, са нанесени в кадарстралната карта на гр.Шабла като отделни кадастрални единици със съответните идентификатори и видно от представената карта са съседни на процесните имоти, то без да навлизат в тях, се посочва още в решението.

Делото бе образувано по искова молба на държавата, представлявана от областния управител на Добрич, срещу „Джитрейд“ ЕООД – Ловеч, и „Литекс пропърти“ ЕАД – София, които се свързват с предприемача Гриша Ганчев. Намеренията бяха там да се изградят голф-игрища, но към тяхната реализация така и не се пристъпи.

С делото държавата поиска да се обяви нищожността на договор от 3 юни 2005 г. за замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на град Шабла. Те са с площ 75 614 кв.м и 103 246 кв.м. Договорът е сключен между началника на Национално управление по горите като продавач и „Джитрейд“ като купувач. С втори иск се настоява да бъде признато, че 16 поземлени имота, образувани при разделяне на двата имота – предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също „Литекс пропърти“ ЕАД да бъде осъдено да предаде владението им.

Единият терен е разположен между морето и земеделски земи и граничи с къмпинг „Добруджа“ и почивни станции. Другият се намира между морето и Шабленската тузла, граничи с къмпинг „Добруджа“, а южната му част попада зад оградата на военния полигон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране