27.04.2015 | 19:11
Съдия Ченалова е замесена в случай с открадната фирма
Румен Овчаров е сезирал Сотир Цацаров

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков съобщи на пресконференция в Плевен за случай на открадната фирма на български гражданин, информират от пресцентъра на движението. Скандалното е, че отнемането на фирмата е станало с решение на отстранената и обвиняема съдийка Румяна Ченалова.

Бизнесменът се казва Константин Ралев и е от София. Сигналът е постъпил до Петков в петък. Той е изпратил жалба до главния прокурор и е информирал правосъдното ведомство. Ралев бил информиран, че се свиква общо събрание на надзорния съвет на фирмата му, който ще вземе решение за разпродаване на активите й. В случая бизнесменът не може да направи нищо.

Петков призова Инспектората към Висшия съдебен съвет да направи анализ колко съдебни решения и на кои съдии са отменени на следваща инстанция. По думите му съдебната реформа трябва да цели три основни неща: справедливост, бързина, без това да е за сметка на правото, и неотменимост.

Бившият МВР министър заяви още, че така предложените конституционни промени поставят съдебната система под политическо управление. „Начинът, по който са разписани квотите пред съда и прокуратурата (става въпрос за бъдещото разделяне на ВСС на две колегии, б.р.), гарантират, че прокуратурата ще бъде поета от политическо управление. Така ние се връщаме към периода преди 1989 година и аз не разбирам логиката на такова предложение“, коментира още Петков.

Румяна Ченалова е обвиняема за престъпление по служба и съставяне на документ с невярно съдържание заради търговско дело на частната „ОЕТ – Обединени Енергийни Търговци“ срещу НЕК. Отделно от това Висшият съдебен съвет изпрати на главния прокурор още 6 папки с констатации по гледани от нея казуси – и като наказателен съдия (например „Октопод“ и „Соло“), и след преместването ѝ в Търговското отделение на СГС.

Името ѝ буквално взриви общественото пространство през декември, когато френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че се прави опит две фирми, собственост на алкохолния гигант „Белведере“, да бъдат откраднати с помощта на съдия Ченалова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране