07.09.2017 | 0:01
Съединението на хъбчетата прави силата
Hub of the Universe*

6 септември 2017, Кавала. Бойко Борисов и Алексис Ципрас дават пресконференция за съединяването на хъбчетата. Първо говори Ципрас, после и нашият.

Алексис Ципрас, Гърция: …Благодаря отново на българския премиер за сътрудничеството, което аз съм уверен, че ще продължи да е от съвместна изключителна полза за нашите страни, за региона и Европа в условия на мир и стабилитет. Също така, да кажа, че предстои българското председателство на Съвета на Европа, на което ние гледаме като на наше председателство, като балканско председателство. И затова именно желаем и ще имаме тясно сътрудничество по време на това председателство.

Бойко Борисов, България: Благодаря за поканата, благодаря за чудесната работа, която са свършили министрите ни, и разбира се, благодаря и на тебе (към Ципрас) за чудесната работа, която свърши за излизането на Гърция от кризата. Днеска е един от най-обичаните празници в България. Празникът, който празнуваме, е Съединението. И днеска с този проект – подписването, даването на старта на този проект, ние всъщност продължаваме съединяването на транспортните хъбове, енергийните хъбове и възможностите за развитие и на туризъм, и бизнес, и движение на хора, и капитали в нашия регион. Много добре го каза – „балканско председателство“. Защото имаме рядък шанс да покажеме на Европа, че и на Балканите има и политически елит, и разумни хора, които най-сетне ще спрат противоречията си, и с дипломатически средства, с политически средства ще направиме така, че Балканите от барутен погреб да станат един проспериращ регион. С жп линията Солун-Кавала-Александрополус-Бургас-Варна-Русе – на практика един проект между две държави, всъщност автоматично на втори-трети октомври във Варна присъединяваме към тях и нашите приятели от Сърбия, нашите приятели от Румъния. Имаме възможност по този начин Дунавската стратегия, която е в основата на политиката на Австрия, Румъния, Черноморската стратегия… А след като знаете, че следващите председателства са на Румъния и Австрия, действително имаме един голям шанс заедно с Алексис пред Европейската комисия да дадеме възможност и по „Плана Юнкер“, и по структурните фондове, и Европейската инвестиционна банка да включиме, и с решението едно дружество да управлява целия този проект съвместно между България и Гърция, аз мисля, че можеме спокойно да го защитиме и той от лист хартия да се превърне в действително много добро съоръжение за бъдещето. (Пауза, полукръгом към преводачката.) А преведи! (Усмивка.) За радост в стратегията за догодина и на Европейската комисия влизат и Балканите. И тук с Алексис мисля, че можеме да играеме важна роля за една обща балканска политика, която да се води!

_________

* Hub of the Universe = Пъпът на света. В САЩ така наричат Бостън, в Банкя така ще викаме вече на Балканите.

1 коментар

  1. БГ-ПОЛИТИЦИ- ПОМИЯРИ НА ЕВРО-ТРАПЕЗАТА каза:

    НАШИТЕ ЕВРО-АРГАТИ НА СВЕТОВНАТА БОЛНА ЖИДО-МАФИЯ , СЪС СВОЯ СЛУГИНСКИ МАНТАЛИТЕТ ТРЯБВА ДА ЛЪСКАТ ПАМЕТНИКА НА ШИПКА СЪС ЗУБНыЕ ЩЕТОЧКИ-THOOTBRASHES – И САПУНЕЦ , ДА ХНИ ДОЙДЕ АКЪЛА ВЪВ ТИЯ ПРОЗРАЧНИ ЕВРО-КАРТУНИ -ДА ГИ ШИБАТ демократично ВЪВ АЛЧНИТЕ ЕВРО-минетчийски ЗУРЛИ МАНАФИТЕ НА ЕРДОГАН

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране