Зареждане

Напишете

ОБЩЕСТВО

Санирането тръгнало незаконно

share

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е приета в разрез със Закона за публичните финанси, е сред изводите на Сметната палата в одит за изпълнението на държавния бюджет за 2016 година, публикуван на страницата на институцията. Нарушението е поради факта, че законът не допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са планирани в държавния бюджет. Това е нарушение на бюджетната дисциплина.

Според постановлението за приемането на националната програма разходите за безвъзмездна финансова помощ за следващите години трябва да се предвиждат по централния бюджет за съответната година, което не е спазено, се отбелязва в доклада.

Освен това при приемането на програмата не бил предвиден и интересът към безплатното саниране, който възникнал в течение на годината, констатират още от Сметната палата. Така програмата е довела до най-голямото увеличение на капиталовите разходи през 2016 година. Заради санирането на панелните блокове одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е по-висок с над 1,096 млрд. лева спрямо закона.

Сумата била за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2016 г. и на преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет за 2016 г., е отбелязано още в доклада. Със заповед на финансовия министър капиталовите разходи били намалени със 154 млн. лв., а преструктурираните разходи и трансфери възлезли на 846 млн. лева.

бутон за сайт

Етикети:

1 Comments

  1. Кой каквото взел-взел!Контрата остава в санираните българи.Те да се оправят както могат!

    Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.