27.03.2015 | 20:11
Съответният сблъсък на съответни идеи
Априлската линия на Цветан Цветанов

Димитър Цонев, БНТ: …Радан Кънев казва, че и в ГЕРБ има раздори, и в Реформаторския блок. Какви са тези раздори в ГЕРБ, които вижда Радан Кънев?

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-голямата политическа формация в България. За ГЕРБ вече на няколко избора гласуват над 1 милион избиратели. Докато Реформаторският блок, ако погледнем 2013 година, вие ще видите, че тези партии, които формират Реформаторския блок, там има партии, които са постигнали по 7 000 гласа, общо сумарно са постигнали около 280-290 000 гласоподаватели, избиратели, което означава, че при тях много по-малко би могло да има различни мнения, докато при ГЕРБ е една изключително високоотговорна национална партия, която има съответните идеи, има съответния сблъсък на идеи. И в тази посока смятам, че това е съвсем нормално и демократично за една демократична партия, която е част от най-голямото европейско семейство – Европейската народна партия.

ДЦ: Т.е. вие не се плашите, ако вътре в ГЕРБ има противоречия, важното е тези противоречия да не доведат до раздори?

ЦЦ: Не противоречия, а имаме смислен дебат. И това винаги сме го правили в ГЕРБ, и затова имаме този потенциал, който в момента имаме както в управлението, така също изграден потенциал, който се реализира в един управленски или втори управленски мандат на местно ниво.

ДЦ: За да приключим тази тема за отношенията ви с Реформаторите, вашето лично мнение – Реформаторите в момента преяли ли са с власт, искат ли да преяждат с власт или това е просто едно медийно послание, което се възприе от публиката?

ЦЦ: След като има подобно тиражиране в последните няколко седмици, може би си задаваме подобни въпроси и в ГЕРБ. Но това, което мога категорично да заявя е, че в момента имаме едно стабилно правителство, едно формирано парламентарно мнозинство, което дава гаранция за един пълен управленски мандат и, разбира се, всяка една от политическите формации, които участват във формирането на това управленско мнозинство, ще вземат своето политическо решение, когато минат местните избори и отчете съответните резултати. Аз мога да заявя категорично, че нашите намерения и политическите решения, които сме взимали в ГЕРБ, ние сме за 4-годишен мандат. Разбира се, ние сме заявявали категорично, че ГЕРБ в последните 8 години от началото на своето съществуване винаги участва самостоятелно във всеки един избор. И точно затова сме взели това политическо решение, което може би не се харесва в голямата си част от Реформаторите. Но аз смятам, че всяка една партия има своята идентичност, има своята политика и трябва да бъде принципна в поведението си, в това, което демонстрира. (…)

ДЦ: Добре, приключваме и накрая един личен въпрос – какви очаквания вие имате на 17 април? Какви са ви предположенията за…

ЦЦ: Какво има на 17 април?

ДЦ: На 17 април Върховният касационен съд ще гледа на трета инстанция осъдителната ви присъда на предишните две.

ЦЦ: В момента, да си призная честно, се занимавам повече с 8 април.

ДЦ: Какво става на 8 април?

ЦЦ: На 8 април правя 50 години.

ДЦ: Да сте жив и здрав!

ЦЦ: Искам да съм сред приятели, познати, и съм убеден, че това в момента е много по-важно за един човек, когато половин век е живял на този свят и това, което имах като възможност преди да вляза в студиото – да поговоря с вашите следващи събеседници. Те ми казаха, че 50-годишните вече влизат в много по-свободния ритъм на живот, защото ангажиментите повече им отпадат и те стават много по-активни в обществено-политическия живот… Това го каза Димитър Пенев и Валентин Михов.

ДЦ: Те сега ще седнат във вашето място. Значи до 8 април да не ви задаваме никакви въпроси за 17 април, но след 8 може?

ЦЦ: След 8 април може вече.

ДЦ: Добре. Успешно посрещане на вашия юбилей ви пожелавам!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране