27.04.2016 | 19:44
Съответстващо на съответното съответствие
Широко отворена норма - да не гласуваш в чужбина

Виктор Николаев, НТВ: Да започнем със задължителното гласуване. Защото вчера изкараха ситуация от 2014 г. на Бойко Борисов, който казва – ние винаги сме били за задължителното гласуване. Към днешна дата той не смята така и дори се прави акцент за това, че авторството не е на ГЕРБ на тези предложения, а е на Патриотичния фронт.

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Това е ясно за всички. Патриотичният фронт имаха изисквания още, когато се формираше правителството и когато търсехме съответната широка парламентарна подкрепа от други партии, в т.ч. ПФ и АБВ. ПФ винаги са отстоявали принципната си позиция и те са го заявявали, че няма да направят отстъпка за задължителното гласуване.

ВН: Къде са ГЕРБ в това задължително гласуване? Те казват – това са чужди текстове, но ние в името на коалицията трябва да ги подкрепим, но те ще паднат на Конституционен съд, вярно ли е, че го казвате това?

ЦЦ: Господин Николаев, за да има успех едно правителство, първо трябва да има над 121 депутата. Ние в момента имаме 84 народни представители, които са от ГЕРБ. Знаете че българските избиратели 2014 г. определиха да има в сегашния парламент 8 парламентарни групи. (…)

ВН: Има теза, че самите депутати от ГЕРБ, не теза, цитирани бяха, но не поименно – „то така и така ще падне това в Конституционния съд, спокойно“. Споделяте ли това?

ЦЦ: Не, не сме коментирали по този начин текстовете. Единственото, което винаги сме заявявали, че ГЕРБ ще понесе най-много неудачи от днешното управление, защото без нашите гласове не може да бъде приет нито един текст, а пък с нашите гласове могат да бъдат приети всички текстове, които се приемат и постигаме някакъв политически консенсус.

ВН: Кажете какви ще бъдат санкциите за хората, които няма да отидат да гласуват?

ЦЦ: Санкциите единствено са, че… чак след два поредни избора ще бъде заличено лицето от избирателния списък. Но това по никакъв начин не означава, че ти го ограничаваш от възможността на третия избор, когато прецени, че трябва да отиде да гласува, няма да го направи. Защото просто трябва да отиде и да направи съответната…

ВН: Как ще се регистрираме – нови молби, някакви…?

ЦЦ: Отива в съответната община и си пуска съответното заявление, както е в момента.

Анна Цолова, НТВ: Т.е. ако аз сега не гласувам на президентските избори и след пет години отново не гласувам за президентски избори, тогава ще си загубя правата си?

ЦЦ: Точно така. И това е най-голямото отстъпление, което направиха ПФ, само единствено водени от това да не бламираме.

ВН: За всички ли ще бъде задължително гласуването, ако не искат да бъдат дерегистрирани след две неучастия, или за хора, които са в радиус от 20 км, Валери Симеонов това обясняваше?

ЦЦ: Това между другото е много добър въпрос. Задължителното гласуване е само за хората, които живеят на територията на страната. Задължителното гласуване не е задължително за хората, които живеят извън пределите на страната.

ВН: Така ли се решава?

ЦЦ: Точно така, така се решава.

ВН: Защото те са затруднени и бездруго, толкова малко секции.

ЦЦ: Така че това е също една действително много отворена норма, която дава възможност на абсолютно всеки да упражни конституционното си право да гласува. Но тук мога също да кажа, че вчера, снощи бяха отхвърлени текстовете за евентуални стимули. Защото знаете, че това беше също част от коментарите, които бяха направени.

АЦ: За томболата ли говорите?

ЦЦ: Да, за въпросната томбола. (Не е ли „съответната томбола“?!?! – „После“.) Това беше също предложение, което беше обсъждано във формат между четирите парламентарно представени групи, които формираме мнозинството. Няма да има нито стимули, а ограничението, което е за задължителното гласуване, чак след два поредни национални избора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране