30.01.2015 | 19:32
Сапунджиева е излязла в болнични почти моментално
Назначена е на работа в съдебната власт по "чисто човешки причини"

Сабрие Сапунджиева е излязла в болнични почти веднага, след като е получила работа като съдебен секретар в Административен съд София град, стана ясно в петък от думите на председателя на съда Радостин Радков пред бТВ.

През миналата седмица, известният кадър на ДПС и бивш заместник-правосъден министър Сабрие Сапунджиева беше назначена на временен щат в столичния административен съд. Преди това тя бе изпратила писмо до Министерството на правосъдието да не я гони от незаконно заеманото държавно жилище, докато си намери друга държавна работа. След това писмо Сапунджиева успя много бързо да си намери държавна стряха в съдебната система. После използва назначението като аргумент пред областния управител да не я гони от апартамента в София.

Десет дни след новината за назначението Радостин Радков обясни, че още от миналата седмица Сапунджиева е излязла в болнични. Точно миналата седмица бе и 21 януари, когато трябва да е бил първият работен ден на новия съдебен секретар Сапунджиева. „Тя работеше и работи“, настоя шефът на съда. Той не уточни как така Сабрие Сапунджиева работи, след като е в болнични почти от момента на наемането й на работа.

В петък се разбра, че Комисията по съдебната администрация във Висшия съдебен съвет (ВСС) е изискала всички документи за назначаването на бившата заместник-министърка в административния съд. Те вече са изпратени. Проверка се прави и от Министерството на правосъдието.

Проблемът в случая е, че масовата практика е председателите на съдилища да питат ВСС, когато назначават съдебни служители на временен щат. Радков не е попитал съдебния съвет. Според него при случая „Сапинджиева“ е нямало нужда да се пита ВСС, защото става дума за временна позиция.

Шефът на административния съд разказа как се стигнало до назначаването на бившата зам.-министърка за съдебен секретар: „Административният секретар ми докладва, че има постъпили документи за тази позиция. Когато разгледах документите, видях, че са подадени от Сабрие Сапунджиева. Което ме учуди естествено, както е учудило и вас, че е решила да заеме тази позиция“.

„Очевидно нейната квалификация е по-висока от изискванията за тази длъжност“, каза шефът на съда. В отговор на въпрос за мотивите му, той каза, че нейната молба е била единствена, а е имало и „чисто човешки причини“.

„Моите аргументи първо бяха чисто човешки, защото никой колега не заслужава да изпадне в такова състояние, в което видях при срещата г-жа Сапунджиева. Тя ми каза, че е останала без работа, че си търси подходяща работа, предполагам подходяща за квалификацията ѝ, и че в момента се намира в тежко и здравословно, и социално положение“, каза Радостин Радков. Той обясни, че основната заплата на съдебния секретар е „приблизително около 450 лв. в никакъв случай няма 500 лв.“.

В студиото на бТВ бе и бившият правосъден министър Миглена Тачева. Тя коментира, че назначението в съда няма да помогне на Сапунджиева да запази жилището си. По думите ѝ то трябва да бъде освободено, а след това Сапунджиева да кандидатства отново за държавен апартамент.

2 коментара

  1. Атанасов каза:

    Май стана ясно защо е цялата тази пушилка около апартамента на Сапунджиева. Сапунджиева е изключителен професионалист, с много опит в системата, и ако беше остаевна на мира щеше да се занимава с така наречената съдебна реформа. Очевидно за да не пречи се разигра този сценарий. Което значи че всеки трябав да си прави изводите за ролята на медиите у нас.

  2. ценител на жените каза:

    Хе,хе,“тежко социално положение“-какво ли означава? Разбирай- не мога да крада повече…не съм свикнала да си плащам за издръжката-нали е по-добре простия народ да ми плаща-не само на мен ,а и на децата ми…Бъдете проклети!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране