01.05.2016 | 19:10
Със заря отбелязаха Великден в някои градове. Църквата отговори: Това да не е Нова година
Така и не стана ясно кой прокара марша и зарята в церемонията в столицата

Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе, издигна глас българският патриарх Неофит , а множеството пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ му отговори : „Во Истина Воскресе!“. Преди това заря озари небето, а гвардейски духов оркестър изпълни марша „Тих бял Дунав“.

Пръв от огъня, който изнесе дядо Неофит, си взе президентът Росен Плевнелиев. Така и не стана ясно кой прокара марша и зарята в църковната церемония. От „Дондуков“ 2 обявиха, че „президентската администрация няма отношение към сценария за възвестяването на Възкресението Христово в храма „Св. Ал. Невски“.

В своето слово българският патриарх се обърна към всички християни у нас: „Славим и възпяваме възкръсналия от мъртвите всеки ден и час от нашия християнски живот. В Него и Неговото име полагаме цялата си вяра и надежда, и упование, защото без Неговото Възкресение животът ни би бил онази драма на безнадеждността, която носи със себе си непознаването на Бога, на неговите дела, божествен и спасителен промисъл и заповеди. В църквата всички ние, които сме едно тяло и един дух, сме призвани към една надежда и тя не е в суетни човешки учения, а в Оногова, който ни е призовал от тъмнина в чудната своя светлина. С тази надежда и с неизменната вяра във възкръсналия Христос църквата днес не престава да възпява Него, победителя на смъртта“.

Светлинно шоу възвести Възкресението Христово в Благоевград, снопове лъчи, излъчвани от 33-метровия православен кръст над града, осветлиха светлия християнски празник. Светлинното шоу бе озвучено със звук от провеждащата се в навечерието на Възкресението служба в храм „Въведение Богородично“. Малко след 21 часа православният кръст смени обичайната си бяла светлина в огнено-оранжева. Това бе само прелюдието, първата част от обещаното на жителите на града светлинно шоу, очаквано с огромен интерес.

Точно в полунощ, когато водещите службата свещеници обявиха Възкресението Христово, от основата на кръста към небето зашариха лъчи.

Шоуто продължи близо час, лъчите, излъчвани от кръста пробождаха небето и носейки вестта за Възкресението на Божия син. След като то бе обявено, река от светлинки „потече“ от храма към домовете на вярващите, понесли Благодатния огън.

Идеята да светлинното шоу на Възкресение бе на община Благоевград.

В Кърджали също имаше заря над една от църквите. Енорийският свещеник отец Петър Гарена я определи като пошла и ненужна демонстрация. „Държавните атрибути нямат място при отбелязването на религиозните празници. Това да не е Нова година! Криворазбрана е цивилизацията ни, от Запада копирахме манталитети за бита, вече имитираме гърци и кого ли не. Църквата е онова, което са ни завещали бабите, тя е с народностен характер. Ако балерини и мажоретки ме посрещнат, какво правим утре, даваме ли си сметка кой идва след нас? И ако снощи от едната църква се носеше пукотевицата на зарята, ние ракета ли да изстреляме? Няма никаква потребност от демонстрации на битово ниво“, заключи свещеникът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране