16.02.2018 | 0:01
Със „златния пръст“ на „Воля“ падна ветото за нивите
БСП и ДПС гласуваха против спорните промени за земеделските земи

НС преодоля вчера ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал, с които се променя и Законът за опазване на земеделските земи, така че в тях да бъдат разрешени строежи. За пореден път това стана благодарение на „златния пръст“ на „Воля“, въпреки че първоначално от партията да твърдяха, че ще подкрепят държавния глава. При разглеждането на ветото в ресорната земеделска комисия миналата седмица Кръстина Таскова от „Воля“ обяви, че измененията в закона са лобистки и не трябва да бъдат подкрепяни. По-късно обаче някой разколеба депутатите на Веселин Марешки – те се обърнаха на 180 градуса и гласуваха заедно с ГЕРБ и ОП против ветото. То бе преодоляно със 124 гласа „за“, 73 „против“ и 6 „въздържали се“.

Румен Радев върна закона в НС в началото на февруари, след като екологични организации предупредиха, че предложенията, прокарани „на тъмно“ между първо и второ четене, създават възможности за разрастване на строителството в земеделски земи в атрактивни за инвеститорите райони като София, Пловдив и по Черноморието. Лобистките поправки бяха направени от „патриота“ Йордан Апостолов, бизнесмен от Добричко, който притежава над 2000 дка земеделски земи и гори. Мoтивите на президента бяха, че измененията не отговарят на конституционното задължение на държавата за защита на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.

На въпрос на Александър Паунов от „БСП за България“ за конфликт на интереси, Апостолов отрече. „Нямам намерение и никога няма да имам относно процедури по промяна на земеделска земя. Те не ме интересуват. Не съм провеждал и няма да провеждам процедури по замяна на земеделска земя“, зарече се земевладелецът. Дебатите вчера продължиха около час, като нито един депутат на ГЕРБ не взе думата. От БСП изтълкуваха мълчанието на колегите си като страх от обществото.

Светла Бъчварова от „БСП за България“ обясни, че освен в закона за посадъчния материал са направени сериозни изменения и в Закона за опазване на земеделските земи, което по правилника на НС е нарушение.

„Правителството предлага улеснение на възможността да се смени предназначението на земеделската земя. Но затова трябва да има подробно описано инвестиционно намерение и чак тогава да се смени предназначението. Наличието на ПУП сега отпада и това е тревожно“, предупреди Бъчварова. Тя атакува и отпадането на едногодишния срок за изготвяне на ПУП и го нарече отстъпление от защитата на земеделските земи. Бъчварова предупреди, че повторното приемане на закона е неработещо и няма да реши въпросите на нито един човек, който има проблем по смяна на предназначението.

Имаше силна ответна реакция от хора, които се притесняват, че със закона се отваря път за застрояване, припомни Крум Зарков от БСП. Според него кабинетът очевидно се страхува и затова е прехвърлил отговорността на депутатите. „Законът трябваше да премахне административната тежест. Нищо общо няма със застрояване и най-различните тематики, които се обсъждат“, продължи той, отбелязвайки, че въпреки това в закона са внесени такива промени.

2 коментара

  1. dennie каза:

    Шарашкина контора! Нет ничего положительного, совершенно ничего. За всё время работы, не создали, даже, малейшего подобия того, что должно позволить человеку выполнять свои обязанности: ни рабочего места, ни доступа к учётной программе, отсутствие места для приёма пищи,официального оформления, руки, и то помыть негде. И конечно же, непорядочность руководящего состава, при увольнении в период стажировки, по семейным обстоятельствам, не получил расчёта, хотя обещали рассчитать, но в итоге сказали:Мы платим только тем, кто у нас работает. Так что, если не хотите зря потратить своё время и поработать бесплатно, обходите эту организацию десятой стороной.

  2. Матроян каза:

    Варненският гларус, се навря под герберския чадър,заметоха му делата под рогозката и сега е послушен като заврян зет.Цветанов го има за разтопен пластелин в ръцете си. Структурите му колкото ги има,на туби бягат от хилавата му „ВОЛЯ“,защото той ги предаде.Щеше „патриота“ да иска ревизия на кабинета Борисов-2.Хванаха за увисналите топки и забрави с какво е баламосвал по простата част на сънародниците ми,гласували за кухата му организация.Тази есен,ще има предсрочни парламентарни избори.Този път,хората ще мислят с главния си мозък,което означава,че роднинската малобройна партийка, ще остане на 9-ти глух, буренясал коловоз на варненската гара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране