08.08.2018 | 17:43
САЩ дават 5 млн. долара за борба с руската пропаганда в Македония

САЩ дават 5 млн. долара за борба с руската пропаганда в Македония

Съединените щати ще дадат 5 милиона долара за борба с руската пропаганда в Македония, става ясно от сайта на американската Агенция за международно развитие (USAID), предаде БНР. В документа се посочва, че парите ще бъдат дадени за независима журналистика и създаване на етични стандарти за македонските медии.

В страната има мощна дезинформационна кампания, по всяка вероятност поддържана от Русия, която разделя обществото и внушава недоверие към демократичните процеси и ценности, пише още в мотивите. В многобройни интервюта и изявления, премиерът на Македония Зоран Заев твърди, че Москва иска да свали кабинета заради прозападната му ориентация.

„Нашето правителство получи информация , че „гръцки бизнесмени , които са привърженици на руската кауза“, са давали на македонци между 13 и 21 хиляди долара за извършването на насилствени действия“ преди ключовия референдум за новото име на страната – Република Северна Македония“, казва македонският премиер Зоран Заев на 16 юли тази година пред „Buzzfeed“.

Приемането на новото име ще разреши дългогодишния спор с Гърция, който пречеше на присъединяването на Македония към Северноатлантическия пакт и Европейския съюз. Според Заев целта на Кремъл е предизвикването на насилие, което да попречи на страната да влезе в НАТО.

Зоран Заев отказва да посочи кой точно извършва плащанията, за да не се попречи на разследването на македонската прокуратура. Полицията е получила тези данни от арестуваните, които предизвикаха сблъсъци пред парламента през юни. „Руските представители, които са тук, но и тези в Москва не крият, че са срещу нашата интеграция в НАТО. Част от тях са свързани с медиите, част от тях призовават младите хора да протестират пред парламента, да нападат полицаи… всичко това е очевидно”, заявява македонският премиер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране