03.05.2016 | 0:01
САЩ изнудват ЕС за ТТИП
Разкрити от "Грийнпийс" преговорни документи потвърждават най-големите страхове

САЩ оказват много по-силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, отколкото се смяташе досега. Това става ясно от разпространени от неправителствената организация „Грийнпийс“ преговорни документи. „Грийнпийс“ публикува 248 страници поверителни документи. Според холандския клон на организацията, който се е сдобил с документите, текстовете представляват около две трети от целия договор, който е бил съставен до откриването на 13-ия кръг преговори през април.

Германското издание „Зюддойче цайтунг“, което разпространи информация от документите, отбелязва, че за първи път за последните три години, през които текат преговорите между ЕС и САЩ, може да се разбере каква е позицията на Вашингтон по редица въпроси. Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от европейски страни, ако ЕС откаже да купува повече американска селскостопанска продукция, става ясно от изтеклите документи. В същото време САЩ са недоволни от европейския принцип срещу разпространяването в Европа на генномодифицирани хранителни продукти, както и на месо с хормони.

Основните разкрития от документите са стряскащи. В нито една от главите не присъства т.нар. правило на основните изключения. Това близо 7-годишно правило е съхранено в Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ) на Световната търговска организация. То позволява на държавите да регулират търговията така, че „да защитава живота и здравето на хората, животните и растенията“ или „съхраняването на изтощените природни ресурси“.

В предоставените текстове липсва каквато и да било индикация, че в споразумението ще бъде спазено постигнатото миналата година Парижко споразумение за климата. „Грийнпийс“ изтъква, че ТТИП ще сложи край на предпазния принцип, заложен в договорите на ЕС, тъй като не е споменат нито в главата, посветена на регулаторното сътрудничество, нито в никоя от 12-те глави. От друга страна, настояването на Вашингтон за подход, „базиран на риска“, чиято цел е да прокара вредни субстанции, вместо да ги забрани, се наблюдава в различни глави. Този подход подкопава способността на регулаторните органи да предприемат превантивни мерки, например що се отнася до спорните субстанции като хормони на растежа.

ТТИП отваря широко вратите за корпоративното влияние. Това става ясно от публикуваните документи. Докато предложенията заплашват защитата на потребителите и на околната среда, големият бизнес получава това, което иска. Възможности за участие в процеса на взимане на решения са гарантирани за корпорациите, които могат да се месят активно и в най-ранните етапи на процеса на взимане на решения, подчертават от „Грийнпийс“. Докато участието на гражданското общество е доста ограничено,    документите свидетелстват, че на индустрията е бил даден привилегирован глас при вземането на решения. Докато в скорошен публичен доклад на ЕС само се споменава за влияние на индустрията, в изтеклите документи постоянно се говори за нуждата от по-нататъшни консултации с индустрията и изрично се подчертава приносът на едрия бизнес.

От документите става ясно, че Вашингтон отхвърля европейското настояване за премахване на частните арбитражни съдилища и замяната им с държавни. „Тези документи потвърждават това, което твърдим отдавна – договорът ще постави интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решения в ущърб на природата и общественото здраве“, заяви директорът на европейския отдел на организацията Йорго Рис.

Преговорите за ТТИП са в сериозен застой, тъй като в някои сфери двете страни имат несъвместими различия, сочат още изтеклите документи. Междувременно европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за ТТИП. „В областите, където сме много далеч едни от други, просто няма да постигнем споразумение. В този смисъл много от днешните притеснителни заглавия са просто буря в чаша вода“, категорична бе Малмстрьом.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране