08.04.2018 | 23:41
САЩ може да дадат убежище на Скрипал
Отровата за британския шпионин била в прозрачен гел без мирис

САЩ ще предложат убежище на британския шпионин и бивш полковник от ГРУ Сергей Скрипал, както и на дъщеря му Юлия, пише Sunday Times. Ако се съгласят, двамата ще получат нови имена. Както съобщава вестникът, такава мярка е насочена към „защита срещу нови опити за покушение“. Отбелязва се, че МИ-6 и ЦРУ вече се обсъждали къде да заселят Скрипал за да се гарантира тяхната безопасност. Освен САЩ, били обсъдени възможностите за преместването им в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Източниците на изданието потвърдили, че Скрипал е в съзнание и вероятно скоро ще бъде състояние да помогне на разследването. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че руснаците досега са имали 29 теории за отравянето Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише пък „Таймс“. Той сравни искането на Москва да се присъедини към разследването с опит на шофьор, заловен да кара в нетрезво състояние, да ползва свой тестер за алкохол.

Междувременно британската преса съобщава в неделните си издания нови подробности за отравянето в Солсбъри. Mail on Sunday цитира британските служби за сигурност, според които веществото от типа „Новичок“ е било под формата на прозрачен гел без мирис и е било нанесено върху дръжката на входната врата на дома на Скрипал рано сутринта на 4 март. Изданието твърди още, че „руски агенти“ са наблюдавали семеи?ство Скрипал в продължание на две седмици и са решили да извършат нападението в неделя, за да се избегне възможността до дръжката на вратата да се докосне пощальон или някои? друг външен човек.

Вестникът твърди още, че в деня на отравянето в болницата съвсем случаи?но е имало лекари, които са били на обучение за подпомагане на жертви на химически оръжия. Като противоотрова те са използвали атропин и други медикаменти, одобрени от лабораторията в Портън Даун, съобщава Mail on Sunday, цитиран от ВВС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране