24.03.2018 | 18:36
САЩ напускат турската база Инджирлик и катарската Удейд
Ердоган е силен поддръжник на емира на Катар, Тамим бин Хамад ат Тани. Последният е във враждебни отношения със Саудитска Арабия

Близкоизточни източници информират, че плановете за ускоряване на прехвърлянето на голямата американска база Удейд от Катар в Саудитска Арабия са били одобрени от президента Доналд Тръмп и саудитския принц Мохамед бин Салман. Това е станало на срещата, проведена на 20 март в Белия дом. Паралелно с това е била потвърдена позицията, че администрацията на Тръмп действа по още една, също толкова сериозна предислокация на американските ВВС в региона. Въпреки постоянното публично отричане, Вашингтон е взел решение да напусне базата Инджирлик, която е най-голямата база в тази част на света.

Двата хода са взаимосвързани. Турският президент Реджеп Ердоган е силен поддръжник на емира на Катар, Тамим бин Хамад ат Тани. Последният е във враждебни отношения със Саудитска Арабия. Анкара наскоро разшири своето военно присъствие в петролното емирство и създаде своя голяма военна база там. Риад и Абу Даби не гледат с добро око на турско-катарското сближаване, особено в областта на отбраната.
Анализатори считат, че това решение на Вашингтон е продиктувано от факта на резкия спад на военните операции, насочени към ИДИЛ. Това доведе до реалното съвземане на терористичната организация, както в Ирак, но най-вече в Сирия.

В последната страна се счита, че ИДИЛ контролират около 8% от територията на арабската държава. Преди около 10 дни част от бойците на арабската милиция „Армията на революционерите“, воюваща на страната на кюрдите в рамките на Сирийските демократични сили, се изтегли от Ракка по посока на Африн. Паралелно с това ИДИЛ се активизира в своите атаки в Източна Сирия, както срещу прокюрдските СДС, така и срещу правителствените войски.

Предислоцирането на американските сили от Инджирлик и Удейд става по посока на две основни направления. Първата е саудитската база „Принц Султан еър“, намираща се на 77 км южно от Риад. Преди 15 години това беше основната американска база в региона на Персийския залив. Там бяха дислоцирани повече от 60 000 американски военнослужещи.

През 2003 г. саудитските управляващи поискаха този контингент да напусне кралството след американската военна интервенция в Ирак. Това стана най-вече след силната опозиция на местните консервативни духовници, които не приемаха свободното ходене на жените военнослужещи на публични места в страната. Сега, след като Мохамед бен Салман заяви в свое интервю, че жените в Саудитска Арабия не са длъжни да носят черните абаи или черните забрадки, а облеклото им трябва да е единствено „благоприлично“ и „почтено“, американците се завръщат в базата „Принц Султан еър“.

Втората дестинация на предислоциране е Източна Европа. Най-усилено Пентагонът гледа към гръцката база Андравида в Южна Гърция като реалния заместител на Инджирлик.
Според наблюдатели тази схема на предислокация на американските бойни сили от Инджирлик и Удейда е силно послание, както към Иран, така и към Турция.

Владимир Чуков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране