10.06.2018 | 21:13
САЩ не подписаха декларацията на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп е наредил на своите представители да не подписват заключителната декларация след приключването на срещата на Г-7, която се проведе в Канада. Той заяви това в туитър.

„Заради лъжливите изявления на (канадския премиер) Джъстин (Трюдо) по време на неговата пресконференция и заради факта, че Канада налага високи мита спрямо американските фермери, работници и компании, наредих на американските представители да не одобряват комюникето, защото ние обсъждаме въвеждането на мита върху колите, наводнили пазара на САЩ“, подчерта президентът Тръмп.

Президентът обвини Трюдо в лъжи. Тръмп разказа, че канадският премиер е бил „кротък и мек“ по време на разговорите. Но след като стопанинът на Белия дом е излетял за Сингапур, Трюдо е заявил, че „американските мита са били оскърбителни“. „Това е много непорядъчно и нерешително“ от негова страна, заяви Тръмп.

Според него американските мита са отговор на канадските данъци в размер на „270% върху млечната продукция“, внасяна от САЩ.

Но Камерън Ахмад, говорителят на Трюдо, заяви в туитър, че канадският премиер не е казвал нищо, което да не е било казвано и преди това – в лични беседи с Тръмп или публично. Ахмад добави, че лидерите на страните от Г-7 се придържат към договореното по време на срещата.

По-рано Трюдо обяви, че членовете на Г-7 са успели да съгласуват заключително комюнике след приключването на срещата на най-развитите държави в света. „Ние излязохме със заключителна декларация от името на всички държави“, каза канадският премиер, говорейки за резултатите от срещата на най-високо ниво.

Междувременно Париж реагира остро на отказа на САЩ да подпишат заключителния документ от срещата на Г-7. „Сътрудничеството на международно равнище не трябва да зависи от изблиците на гняв или пренебрежителни забележки“, казва се в заявлението на президентството. „Загубихме два дни, за да изработим текст (заключителния документ – ред.) и да се посочат в него задълженията на страните. Ние се придържаме към тях и смятаме, че този, който се отказва от споразуменията, показва своята непоследователност и несъстоятелност“, гласи още заявлението на Елисейския дворец. Оттам отказът на президента Доналд Тръмп да сложи подписа си под заключителния документ се окачествява като „безпрецедентно оскърбление в над 40-годишната история на групата държави от Г-7“.

Лидерите на Г-7 обещаха да предприемат конкретни действия за защита на своите демократични общества от влиянието на чужди държави. Г-7 подкрепя свободната и честна търговия, обявиха се за съкращаване на митата и бариерите, а също така за реформиране на Световната търговска организация /СТО/. Това се казва в текста на заключителната декларация, приета след приключването на двудневната среща на седемте най-развити индустриални държави в Канада. Лидерите на Г-7 се договориха също да предприемат мерки, за да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. В декларацията е засегната и темата за Сирия, като страните от Г-7 ще се стремят към „всеобхватно политическо решение“. В същото време декларацията не съдържа практически ангажименти за отказа на САЩ от вече въведените търговски мита върху стоманата и алуминия, които влязоха в сила на 1 юни и засягат останалите държави от Г-7.

Владимир Путин отхвърли критиките на „голямата седморка“ като „творческо бръщолевене“ и заяви, че отново е настъпил моментът за сътрудничество. „Смятам, че е необходимо да спрем това творческо бръщолевене и да преминем към конкретни въпроси, свързани с истинското сътрудничество“, заяви Путин пред репортери в Китай, където участва в среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Изявлението му бе направено в отговор на журналистически въпрос с настояване за коментар на съвместното изявление на лидерите на Г-7.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране