16.04.2018 | 0:01
САЩ ще обявят нови санкции срещу Русия
Армията им няма да се изтегли скоро от Сирия. Започват големи военни маневри с Йордания

САЩ ще обявят в понеделник нови санкции срещу Русия заради предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума на 7 април. Това заяви в интервю за Си Би Ес Нюз Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН.

На въпрос какви ще са последствията за „покровителите на Асад – Русия и Иран, които продължават да го защитават“, Хейли отговори: „Ще видите влизането в сила на руските санкции. Министърът на финансите Мнучин ще обяви тези санкции в понеделник, ако все още още не го е направил, и ще става дума директно за всякакви компании, които се занимават с оборудване, свързано с Асад и употребата на химическо оръжие. И така мисля, че всеки ще го почувства в този момент. Мисля, че всеки знае, че сме изпратили силно послание и надеждата ни е, че те ще се вслушат в него.“

Освен това Хейли изключи варианта за преки разговори между САЩ и Сирия за момента. „Те не са стойностни за разговори със Съединените щати. Те не са направили нищо, освен да докарат народа си до оскотяване и да разрушат страната си. И всичко това в името на властта.“ Хейли добави, че САЩ ще продължат да са свързани с водените в Женева преговори, но „ние не се готвим да имаме разговор очи в очи с Асад“.

По-рано днес Ники Хейли обяви в интервю за телевизия Фокснюз, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия преди да изпълнят поставените пред тях задачи в тази държава. „Не се готвим за изтегляне докато не се убедим, че сме постигнали своето“, каза Хейли, цитирана от Бгнес. В разпространения в Туитър откъс от интервюто не се посочва какви са целите на САЩ в Сирия.

Както обясни посланикът на САЩ в ООН, президентът Доналд Тръмп е обсъдил ситуацията със съюзници и им казал за „необходимостта да се направи нещо по-голямо“, отколкото преди. „Той имаше предвид че ние този път не трябва да изпълняваме всичко сами. Смятам, че този подход ще бъде продължен“, допълни Хейли.
Командващият Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) ген. Джозеф Вотел от своя страна каза, че присъствието на американски военни сили в Сирия е необходимо за стабилизиране на ситуацията в освободените от терористите региони, за завръщането на мирното население по своите домове и за дългосрочната реконструкция на страната по време на периода за стабилизиране. В момента официално в Сирия се намират около 2000 американски военни.

Междувременно САЩ и Йордания започнаха 12-дневни военни учения, предаде БНР, като се позовава на Асошиейтед прес. Сценариите варират от охрана на границите през борба с тероризма до включения за пръв път симулиран химически инцидент. Ученията са най-големите и най-сложните на американската армия в региона, участват над 7000 военнослужещи, сред които 3500 от САЩ. Генерал-майор Джон Мот от Централното командване на въоръжените сили на САЩ, заяви пред репортери, че екип с мобилна лаборатория ще реагира при симулиран химически инцидент. „Това е напълно реална заплаха, както видяхме наскоро в Сирия“, каза американският военен.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране