14.06.2017 | 17:13
Съюзът на съдиите сезира Брюксел за „престъпна кампания“ вестник на КОЙ срещу магистрати
Изданието, близко до ДПС, засипвало определени хора с измислени компромати
Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви в сряда, че ще сезира Европейската комисия (ЕК) и редица международни съдийски организация заради публикация във в. „Труд“ от 12 юни. В нея е изнесена част от лична електронна кореспонденция между членове на ССБ по повод информацията, че шефове на съдилища са раздавали на редовите съдии листчета с имената на седем кандидати за членове на ВСС, които да бъдат подкрепени.

Информацията за „листчетата“ бе обявена от Калин Калпакчиев пред съдебния съвет. По-късно тя бе потвърдена от съдии, които се кандидатираха за членове на новия ВСС. Един от кандидатите Емил Дечев обяви, че е виждал листчетата. Той спомена, че те са давани в множество съдилища, включително Софийския районен съд.

Съюзът на съдиите напомнят по случай публикацията във в.“Труд“, че нарушаването на тайната на личната кореспонденция е престъпление. „Друго престъпление е неоторизираният достъп до данни, съхранявани в компютърна система. Така съдържащата събрани по противозаконен начин части от лична кореспонденция публикация е използвана за атака срещу член на ВСС (Калпакчиев – б.р.), поискал обсъждане на информация за оказвано нередно въздействие върху съдии по повод предстоящия избор на членове на следващия състав на ВСС. Информация, с каквато обявиха, че са запознати и кандидати, участващи в кампанията за избора при проведеното на 10 юни 2017 г. тяхно изслушване от Общото събрание на съдиите“, се казва в отвореното писмо на ССБ.

В него се посочва още, че материалът явно е координиран с представители на съдебната власт. Вестник „Труд“ използва и декларация на съдии от Благоевградския регион, която е неоткриваема на сайтовете на съдилищата, нито е разпространена в медиите преди „Труд“ да пусне откъси от нея.

„Използването на противозаконни средства при тези атаки налага ангажирането на институциите на българската държава, а не оказване на мълчаливо или явно съдействие на представители на тези институции към ескалиращата всекидневно координирана медийна кампания. Доколкото обаче посочената, добила вече и престъпен характер, кампания не среща дължимия отговор от компетентните български институции, намираме за необходимо да се обърнем и към Европейската комисия, като партньор на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи“, казват от съдийската организация.

ССБ допълва, че негативната кампания в част от медиите спрямо отделни съдии и членове на ВСС продължава от много дълго време. „В продължение на месеци, почти всекидневно, във вестник „Труд“ и група от еднотипни издания, бяха публикувани десетки статии, „анализи“ и „мнения“, почти всички неподписани, в които отделни магистрати и ССБ бяха обвинявани в подривна и противодържавна дейност, съпричастност към измислени сценарии, отговорност за самоубийството на наш колега, обслужване на корупционни схеми. Нищо от това не беше доказано. Освен с неверни клеветнически твърдения, същите публикации изобилстваха и с квалификации, засягащи личното и професионално достойнство на български съдии“, се казва в позицията на ССБ.

В нея се допълва, че български институции не само не са защитили магистратите, но и са подкрепяли тази кампания. „Нееднократно медийните атаки бяха координирани с действия или изявления на висши представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, засягащи определени съдии и съдилища, поддържащи конспиративните и останали напълно недоказани теории за партийна обвързаност и абсурдни сценарии. Членове на ВСС и различни водещи политици предпочитаха именно издания от групата, разгърнала кампанията за свои медийни участия. Не може да се нарича правова държава тази, която търпи беззакония спрямо собствените си съдии“, завършва отвореното писмо на Съюза на съдиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране