12.01.2019 | 0:01
Сблъсък на върха на властта – Кирил Домусчиев срещу Валентин Златев
Дали Домусчиев се е загрижил за средния и дребен бизнес, до такава степен, че да си разваля отношенията със Златев?
Очертава се сблъсък на върха на властта: Кирил Домусчиев (КРИБ) плюс Васил Велев (АИК) срещу Валентин Златев („Лукойл“) и Радосвет Радев (БСК). Какво точно свързва партньорите в двете коалиции засега не е ясно.
Формално, ябълката на раздора е Законът за горивата, срещу който се обяви Домусчиев и така е скара със Златев. Законът, се рекламираше от председателя на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата – Емил Димитров-Ревизиоро като антикорупционен, но се оказа лобистки и предизвика протестите на средния и дребен бизнес. Нормативният беше приет в нарушение на поне една евродиректива, с куп процедурни нарушения в оглавяваната от Ревизоро парламентарна комисия и с привилегированото участие в работните групи на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), оглавявана от Златев.
Тогавашният вицепремиер, а понастоящем депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов директно заяви, че законопроектът е „отвратителен“, „лобистки в полза на „Лукойл“ и че ще сезира Европейската комисия, която може да стартира наказателна процедура срещу България. Въпреки всичко законът беше приет, но сега наново се надига съпротива срещу него дни преди влизането му в сила. Всички знаят, че Валентин Златев е моторът на новия закон, заяви пред БНТ шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.
Коментарът му бе в отговор на решението на БПГА да напусне КРИБ и се присъедини към БСК, след като конфедерацията се обяви за отлагане на влизането в сила на закона до юли 2019 г. От Асоциацията на индустриалния капитал също осъдиха закона.
Дали Домусчиев се е загрижил за средния и дребен бизнес, до такава степен, че да си разваля отношенията със Златев? Или зад разразилия се между двамата скандал през медиите, всъщност очервава дълбоки разделителни линии във властта. Домусчиев и Златев доста близки до управлението на държавата и при всички случаи, конфликтът между тях ще има развитие и ще доведе до промени.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране