24.02.2018 | 0:01
Сделката на Гинка за ЧЕЗ предизвика скандал и в Чехия
"Енерго-Про" повдигна въпроса за прозрачността на процедурата и скрита държавна помощ

Сделката с „Инерком“ предизвика вълнения не само в България, но и в Чехия, където „Енерго-Про“ повдигна въпроса за прозрачността на процедурата и скрита държавна помощ. Чешката „Енерго-Про“, която бе кандидат за закупуването на активите на ЧЕЗ у нас, бе единственият претендент с опит в управлението на такъв тип бизнес, тъй като притежава електроразпределителната мрежа и доставя ток в Североизточна България.

Нейният собственик – милиардерът Яромир Тесар, коментира пред чешкото издание Lidovsky че от 20 години работи в Източна Европа, но такова неща досега не е срещал. В четвъртък надзорният съвет на енергийната група ЧЕЗ обяви, че е одобрил сделката за продажбата на активите си в България на пазарджишката фирма „Инерком“.

„Инерком България“ ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество „Инерком Инвестмънтс“ ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик „Инерком“, имаща три фотоволтаични парка – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик.

„Инерком България“ ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Електро“, „ЧЕЗ Разпределение“, търговеца на ток „ЧЕЗ Трейд“, ИТ-фирмата „ЧЕЗ ИКТ“, както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“ надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране