09.01.2017 | 20:43
СЕМ погва Гала и рекламираното от нея „пиене на урина“
Група граждани реагираха на "съвети" в предаването, които според тях, са опасни за здравето

Отговорност за даването на опасни здравни съвети в медиите от хора без медицинско образование носят самите медии, тъй като по същество изказването на мнение не е здравна дейност и здравните власти не могат да я санкционират. Това е позицията на Столичната регионална здравна инспекция в отговор на масов сигнал на граждани срещу опасни лечебни съвети в предаването на Гала “На кафе“ по Нова телевизия.Позицията на здравната инспекция, цитирана от „Медиапул“ е, че здравните съвети в медиите по същество не представляват извършване на здравна дейност и плурализмът на мненията не може да бъде ограничен, но отговорност на медиите е на кого дават трибуна. Инспекцията съветва медийният регулатор (СЕМ) да упражнява контрол, за да се ограничат изявите на хора, които дават лечебни съвети без необходимата квалификация.

„На кафе“ и пиенето на непастьоризирано мляко, на урина, „лечението“ с ток…

В началото на декември докторантът по микробиология Йордан Стефанов чрез сайта си Наука и критично мислене призова за кампания за сигнализиране до столична РЗИ, СЕМ и ръководството на Нова телевизия за опасната за здравето на хората практика в предаването „На кафе“. Многобройните сигнали на недоволни зрители предизвикаха реакцията на СЕМ и Съветът е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с молба за експертно мнение относно съдържанието на излъченото предаване „На кафе“ с участието на д-р Наташа Кембъл – Макбрайд. (Въпросната Кембъл-Макбрайд препоръчва да се пие сурово непастьоризирано мляко за лечение на състояния от шизофрения и аутизъм до рак на червата).Сигналът беше подаден от 127 граждани.

Сред другите „съвети“ от лица със съмнителна квалификация, които потенциална застрашават здравето, според жалбоподателите са как да лекуваме в домашни условия различни заболявания чрез “ток от електропреносната мрежа“, твърденията, че аутизъм може да се лекува с храна и трябва да се пие непастьоризирано мляко, за лечебните качества на урината и т. н.В предаването „Комбина“ по Нова телевизия в неделя водещата на „На кафе“ се опита да омаловажи сигнала като обяви, че е подаден от „някакъв човечец“ и още 40 пъти анонимно този сигнал бил препратен до СЕМ. А от СЕМ попитали Министерството на здравеопазването по темата. Гала даже се възмути, че посягат на свободата на словото и отнемат правото да представя другата гледна точка.

Гала: И какво да представяме официалната гледна точка? Това ли е журналистиката?

Тъжното е, че СЕМ търсят мнението на Министерството на здравеопазването. Това е официалното мнение, официалната позиция, няма как да кажат, да се произнесат положително за един различен холистичен вариант на лечение. И на нас ни се отнема правото като журналисти, като съвременно предаване да представим различни гледни точки, да представим различна позиция, различно мнение. Тук става въпрос за думата на лекар срещу лекар, защото ние каним специалисти, лекари, професори.

Тя даде и пример за революционната и вероятно просветителска дейност на предаването. „Когато оттам говорили за пробитиотици, не били съвсем непознати, а днес ги предписвали всички лекари“.

Това трябва да е подход на всеки журналист. Иначе какво правим – представяме статуквото, официалната гледна точка? Това ли е всъщност журналистиката?И някой ще ти каже: ти не можеш да правиш това нещо?! Защо и откъде накъде?

„Ние сме правили не едно и две такива предавания. Официалната медицина много трудно приема една истина за своя. Минава много време, понякога икономически причини са намесени, всевъзможни неща, докато това се случи. Много често се случва. Така е с рака на белия дроб. В началото твърдят, че няма нищо общо пушенето с рака на белия дроб, само холистиците го казват, а сега вече е факт. Ние самите сме правили предавания, които в последствие се оказват истина и за официалната медицина. За пробиотиците говорихме само ние. Специалистите ни гледаха скептично и с усмивка. Днес няма официален медик, който да не предписва пробиотици“ – изтъкна водещата на „На кафе“ Гала.В „На кафе“ обаче твърде често представят позиции, които са твърде спорни и „алтернативни“ без да дават мнението на традиционната медицина и без да обясняват дори вредите от подобни „експерименти“. Една от линиите в „На кафе“ е и антиваксърската тема, разработена в множество предавания.

От Столичната регионална инспекция прехвърлят топката към СЕМ. Но напомнят някои основни положения

„Важно е да се знае, че медицинска помощ, здравни и медицински услуги и дейности, както и дейности по опазване, поддържане, профилактика и укрепване на здравето в Република България се предоставят единствено и само от лечебни заведения и здравни заведения, придобили този статут по съответния предвиден в закона ред. Медицинската помощ се оказва, а здравната дейност се извършва само от лица с професионална квалификация по съответната медицинска професия (медицински специалисти). Медицинските специалисти са лекарите и всички специалисти, които работят в областта на медицината и здравеопазването. Това са лица, притежаващи диплома за завършено висше образование по специалности от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Здравни грижи“. Тези професии са регулирани, включени в Списъка на регулираните професии в Република България, защото са от обществена значимост и са от съществено значение за живота и здравето на хората, упражняването на които е определено чрез законови и подзаконови разпоредби, за които се изисква определена професионална квалификация“, се казва в отговора на здравната инспекция.

Оттам уточняват, че законодателството допуска и упражняването на неконвенционални методи за благоприятно въздействие вурху индивидуалното здраве. Тези методи са изчерпателно изброени и има установени изисквания към тях и към лицата, които ги осъществяват, които също са медицински специалисти или най-малко притежават свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище.

“Когато говорим за дейност, обаче следва да се изясни значението на думата. “Дейност“ е съвкупност от действия в дадена област, работа. В този смисъл, в конкретика на разглежданата проблематика, когато дадено лице извършва медицинска и/или здравна дейност се изисква тя да е целенасочена, да има достатъчно активности, съответно доказателства за нейното осъществяване. Инцидентни изказвания, изяви, споделено мнение, дори и да съдържат съмнителни твърдения или да предоставят противоречива информация не обосновават правно заключение за осъществяване на определена дейност и не се наказват или се определят от закона като маловажни случаи. Тук следва да се спомене свободата на мнението и възможността всеки да го изрази, още повече, че както всички и медицинската наука се развива системно и това може да доведе до противоречия в теории и твърдения“, посочват от здравната инспекция.

“Трудно е да се ограничи словото и множеството твърдения. Затова ролята на медиите е от изключителна обществена значимост, особено що се отнася до общественото здраве, с оглед участието им във формиране на здравната култура на населението, и е необходимо познание на здравното законодателство, когато се дава поле за изява на лица, които нямат необходимата квалификация“, се казва още в становището на инспекцията.

Според инспекцията „СЕМ в рамките на своите правомощия трябва да преприеме конкретни мерки за ограничаване изявите на лица. които извършват здравна дейност, дават здравни съвети и препоръки за лечение без необходимата квалификация в сферата на здравеопазването“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране