08.11.2017 | 19:24
Семейната фирма на кмета на Батак се оказа „естествен монополист“
"Престиж Паунов" държи в региона бетоновия възел, техниката и "храни 32 семейства", обяви Петър Паунов

Както родата на депутата Делян Добрев в Хасково неотдавна се оказа единствено компетентна да заема ръководни постове в общината, така и фамилната фирма на кмета на Батак – Петър Паунов, се е превърнала през годините в „естествен монополист“ в региона. „Престиж Паунов“ притежава единствения бетонов възел в региона и снабдява всички строителни фирми, които печелят обществени поръчки от общината, с техника и материали.

Обяснението даде лично кметът, който е в отпуск по болест, след като прокуратурата започна проверка срещу него за продажба на държавен имот и за възлагане на обществени поръчки на семейната му фирма. „Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм направил абсолютно никакви нарушения“, заяви Паунов пред Би Ти Ви вчера.

Кметът, чиято оставка беше поискана от общинарите на ГЕРБ в Батак, управлява града от четири мандата. Винаги се е явявал от БСП, но преди две години напуснал по лични причини. Той разказа в първата си телевизионна изява след влизането на прокуратурата в общината, че фирма „Престиж Паунов“ е създадена от него през 1993 г. Когато станал кмет десет години по-късно, я прехвърлил на съпругата си. А днес я управлява синът му – Крум Паунов, чиято възраст кметът съобщи с думите: „на 23, мисля“.

Той беше категоричен, че фирмата е печелила обществени поръчки от общината „по законен начин“ и единствено преди да влезе в сила законът за конфликт на интереси. Не отговори нито веднъж на въпроса дали смята това за морално. Но заяви, че фирмата „храни 32 семейства“. От думите на Паунов обаче се разбра, че „Престиж Паунов“, макар и да не участва в конкурси на общината, е единствен доставчик на строителни материали в областта. „Като се изпълнява обект на общината откъде да купят бетон, от Велинград, Пазарджик ли?“, попита той. Синът му е спечелил и две поръчки към Държавното горско стопанство за близо 260 хил. лв., като кметът добави, че нямал намеса в това.

За обвинението на прокуратурата за незаконна продажба на държавен терен край язовир „Батак“ Паунов обясни, че според скица от кадастъра имотът е частна общинска собственост. От тази скица е изготвен акт за общинска собственост, вписан в Агенцията по кадастър в Пещера. По думите му нито една от тези институции не е заявила, че имотът е държавен. Той увери, че не познава купувача, а имотът бил 100 кв. м, а не 100 декара.

Както в. „Сега“ писа вчера, малко вероятно е искането за оставка на кмета на Батак да мине, тъй като Паунов разполага със солидно мнозинство и подкрепа от съветниците от ДПС и БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране