27.04.2016 | 19:47
Шеф в ДАНС карал сътрудник да изнудва фирми
Агентът се срещал с бившия доброволен сътрудник в софийски офис, където му възлагал да събира още информация за разработвани хора и фирми

Антикорупционното звено на прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Мирослав М. – началник-отдел в дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, съобщи пресцентърът й. Агентът карал бивш доброволен сътрудник да иска пари от хора и фирми под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. По този начин разгласил държавна тайна от 11 секретни документа.

Агентът се срещал с бившия доброволен сътрудник в софийски офис, където му възлагал да събира още информация за разработвани от ДАНС хора и фирми, както и да ги убеждава сами да предлагат помощи за ДАНС, които уж щели да се използват за гориво и консумативи. Предоставял му и секретни документи, в които се съдържала поверителна информация – сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, което е могло да застраши живота и сигурността им и да попречи на работата по оперативните дела.

Според обвинението тази престъпна практика траяла от 27 септември 2013 г. до 1 октомври 2015 г. За престъплението НК предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. Обвиняемият е под домашен арест, забранено му е да напуска страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране