15.09.2018 | 23:36
Шефът на ГДБОП поздрави полицаите, задържали журналисти
Действията на полицията са били професионални

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов поздрави полицаите, които в петък задържаха журналиста от „Биволъ“ Димитър Стоянов и колегата му от Румъния – Атила Биру от Rise Project.

Според Спиридонов в ефира на bTV МВР не дължи никакви извинения по случая и го определи като „тъп филм с измислен сценарий“. Той допълни, че не иска да създава у българските граждани впечатлението, че са нещо по-малко от журналистите.

Шефът на дирекцията каза, че действията на полицията са били професионални. Стоянов и Биру бяха задържани край Радомир, когато са се опитвали да спасят документи, изобличаващи корупционни схеми на големи строителни компании.

Сигналът е подаден от редакцията на „Биволъ“, според който журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи за строителната фирма „Джи Пи Груп“. По мнение на Спиридонов журналисти нямат място там, след като вече са подали сигнала.

Той допълни, че работата вършат служителите на МВР, а не журналистите, а у българите се създава впечатлението, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях. Категоричен е, че журналистическото разследване не е възпрепятствано.

Спиридонов каза още, че от ГДБОП няма как да са били наясно с дейността на журналистите на мястото, но е било недопустимо да обикалят и да ровят из чувалите с улики.

Двамата репортери са на друго мнение и твърдят, че им е отказан какъвто и да било телефонен разговор. Според „Биволъ“ те не са имали контакт с колегите си повече от час след задържането им.

Стоянов и Биру са преминали разпит в районното управление в Перник и са освободени около 4:30 сутринта в петък. Румънският консул в България лично е пътувал до Радомир, за да се информира за причините за задържането.

Отново в ефира на bTV Димитър Стоянов каза, че ще търси правата си по съдебен път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране