13.10.2017 | 0:01
Шефката на Софийския апелативен съд заподозряна в корупция по дело, свързано с КТБ
Материалният интерес по това дело е за над 102 млн. лв.
Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева публично е заподозряна в корупция от съдия Милен Василев, става ясно от заявление, оставено миналата седмица в съдийския коридор на САС.
В него магистратът посочва, че макар да няма доказателства, съзира в действия на Дончева „силен корупционен мирис“.

Казусът, визиран в заявлението на Милен Василев, е по иск срещу свързаната с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев фирма „Евробилд 2003“ ЕООД. Делото е заведено през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд, но подробностите не стават ясни, тъй като всички данни в решението на първата инстанция са заличени, съобщава „Медиапул“.

От решението на съдия Татяна Костадинова се разбира единствено, че ищецът, чието име остава неизвестно, желае съдът да признае дълг на „Евробилд 2003“ към него, чийто размер също е заличен. Кюстендилският окръжен съд обаче отхвърля иска и така делото стига до САС. Точно тогава на сцената излиза Даниела Дончева. С нейна заповед съдия Василев е преместен от досегашния му 6-и състав в Търговското отделение в 11-и състав, освободен от вече бившия зам.-председател на съда Стефан Гроздев, който на 3 октомври стана член на ВСС.

На негово място идва самата Дончева, поемайки висящите му дела. Именно заради делото, свързано с фалита на КТБ Василев е заподозрял, че действията на председателя на САС се водят от „нездрав интерес“. Материалният интерес по това дело е за над 102 млн. лв.

За случая съобщи  в сряда във Фейсбук Васил Петров от Софийския районен съд. Бившият председател на районния съд Методи Лалов пък сподели информацията в четвъртък, окуражавайки действията на колегата му Василев. Апелативният съдия посочва в заявлението си, че делото му е било разпределено на 26 май. Първото заседание по него е насрочено за 27 септември, но същия ден било изискано от Дончева. Все пак заседание е проведено, на което Василев отлага делото, защото не е готова назначената съдебно-счетоводна експертиза.

Аргументите му за подозрението към съдия Дончева са следните: „Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива.“

Той не допуска, че действията на Дончева може да са провокирани от желание за поемане на допълнителна работа, тъй като на 2 октомври ѝ отправил предложение да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което „погледнахте с насмешка“.

„Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав“, добавя съдия Василев, уточнявайки, че ще сезира ВСС и Инспектората към него за случая.

Той настоява за незабавна отмяна на заповедта на Дончева и свикване на Общо събрание на САС, на което случаят да бъде обсъден. Писмото му завършва с „неуважение“ и пожелание „със здраве да си харчите честно спечелените пари“.

Казусът, поставен от съдия Василев само повдига завесата на тъмните сделки, които отделни магистрати сключват с виновниците за фалита на КТБ заради материални облаги. Разместванията на неудобни съдии, назначаването на правилните магистрати за решаване на важни дела се прави с една единствена цел- да се открадне колкото може повече от вложителите във фалиралата банка и от всички данъкоплатци в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране