19.08.2018 | 20:16
Шефката на Търговския регистър напуснала заради политически натиск

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заявява в мотивите си за оставката, че е станала жертва на политически натиск. Тя депозира оставката си в петък пред правосъдния министър Цецка Цачева, която я прие незабавно. Припомняме, че работата на Търговския регистър блокира на 9 август, а пълният му обем на информация и до днес не е възстановен напълно. В сряда Даскалова заяви пред журналисти, че въпросът за нейната оставка въобще не е на дневен ред, защото в момента е необходима, за да координира работата. В четвъртък премиерът Бойко Борисов каза, че не е доволен от шефката на Търговския регистър и там ще има промени. Те следвало да станат след 4-5 дни, когато се преодолее кризата и си довършат работата, обясни премиерът.

Два дни по-късно в оставката си Даскалова посочва, че е неин дълг да се оттегли заради безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър. „Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица съгласно подписаните договори ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти“, посочва тя, без да назове имена на политици или партии. Даскалова подчертава, че „в Агенцията по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите“. „Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи, предвид на наблюдаваните и цитирани по-горе процеси“, допълва Даскалова.

Миналия понеделник БСП поиска оставките на Цачева и Даскалова. В петък Борисов привика Цачева в МС и след два часа Министерството на правосъдието съобщи, че Даскалова е освободена „по нейно желание“. В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП ще внесат подписка за свикване на извънредно заседание на парламента за един ден преди края на лятната ваканция, на което премиерът да бъде изслушан и заради кризата с Търговския регистър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране