17.10.2017 | 0:01
Шивачки от Гоце Делчев плашат със стачка заради ниски заплати
Драстично се нарушава работното време, условията на труд са ужасни, категорични са синдикалистите

Работещите в най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България в Гоце Делчев „Пирин-Текс“ заплашиха вчера със стачка заради ниски заплати, драстично нарушаване на работното време и лоши условия на труд.

Фирмата дава прехрана на хиляди хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Работещите в немската фирма са на границата на изтощението. Те искат арбитраж, защото работят по над 9 ч. на ден, плюс четирите съботи в месеца. Според синдикалистите това е сериозно нарушение, тъй като подписаното преди десет години стачно споразумение допуска да се работи не повече от две съботи в месеца.

„Условията на труд са ужасни. През зимата мръзнем, а през летните месеци в жегите климатиците не смогват да охлаждат огромните помещения и припадаме. Стотици пъти се е случвало линейките на Спешна помощ да хвърчат към цеха ни, защото или на някого му е прилошало по време на работа, или направо е изпаднал в несвяст. От машините се носят прахоляци и власинки, които поглъщаме и задръстват дробовете ни, а от гладачните преси излизат влажни изпарения, които ни карат да се потим, въобще работната атмосфера е пълен задух и няма никакво движение на въздуха“, оплакват се шивачките.

Експлоатацията и униженията са причина много хора да напуснат фирмата, твърди регионалният председател на „Подкрепа“ в Гоце Делчев Андрей Андреев. Над 900 човека са напуснали фирмата през последната година, които търсят препитание в други държави, където дават по-добри заплати, обясни той.

Основната заплата на работниците в шивашкото предприятие е 480 лева, като за извънредния труд получават малко над лев според заработката. След настояването за увеличаване на възнагражденията работодателят е предложил 530 лева, но за сметка на отпадането на останалите им искания.

Петмесечните преговори с работодателя Бертрам Ролман от Германия не са довели до никакъв резултат, признават от синдикалната организация към КТ „Подкрепа“. Досега са проведени 9 срещи със собствениците. При провал и на следващите преговори хората са готови да преминат към стачни действия. Синдикалните лидери са завели 19 дела срещу фирмата, платили са 10 000 лева за адвокатски услуги, но не са успели да спечелят нито едно. Припомняме, че готвената стачка не е първата в предприятието. През 2010 г. на протест излязоха  1000 служители заради ниското заплащане и лошите условия на труд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране