19.04.2019 | 20:43
ШОК! „Лукойл“ отстрани българския си шеф Валентин Златев
Булат Субаев е новият управител на "Лукойл България"

Валентин Златев вече не е управител на „Лукойл България“. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.“, от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

В решението на собственика на „Лукойл България“ не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи.

Неизвестно защо „Лукойл България“ все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството. Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране