11.06.2019 | 0:01
Шоуто на куките от МВР и прокуратурата досъсипа арестуваното за тероризъм дете
Според експерт, който е работил с момчето, ученикът не е бил способен на крайни действия

Шумната акция по залавянето и разгласяването на подробности около предполагаемия пловдивски тийнейджър терорист доведоха до разкриване на самоличността му. Жълти медии обсадиха училището на момчето, разпитваха негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваха семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. Това не само вреди на детето, но и би разколебало други родители, които имат подобни съмнения, да се обръщат към органите на реда за помощ.

Действията на прокуратурата са още по-абсурдни, след като стана ясно, че нароченият за терорист не е имал намерение да нарани никого. „16-годишният ученик, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм, не е бил в състояние да извърши атентат“, заяви в ефира на bTV криминалният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето, преди да се намесят службите. Според държавното обвинение обаче той е приготвял самоделна тръбна бомба, след като приел исляма през интернет.

За поведението на сина си първо съобщила майката. „Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм“, разказа Тричков. Той уточни, че тези, които вербуват хора, действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта. И добави, че има две защити в психиката на момчето – съвест и съзнание. „То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот. На етапа, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт“, категоричен е Тричков.

Според бившия директор на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев ДАНС е пропуснала възможността да разработи случая. „Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата”, посочи той пред Нова тв. По негови думи службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично. Бившият шеф на антимафиотите заяви още, че не се знае как детето ще се идентифицира оттук нататък – дали няма да приеме, че е предадено от родител, и да възникне задълбочаващ се вътрешносемеен конфликт.

Вътрешният министър Младен Маринов пък е на мнение, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас. „Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се приемат, да са координирани между всички институции, защото знаете, че по този проблем много институции имат отговорности и е необходимо да има такава координация“, категоричен е Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране