30.08.2016 | 0:01
Si vis pacem, para bellum
Наука, изкуство, логика

Цветан Цветанов изправи атласови рамене и даде две големи интервюта – за БНТ и за „24 часа“, в които обяви, че ГЕРБ има кандидатпрезидентска двойка, но конкретните имена ще ги кажат друг път – може би минута преди гласуването или най-добре след това. Първо да гласуваме, после ще ни кажат за кого.

Така че по този въпрос кажи-речи няма нищо ново – пред „24 часа“ Цветанов не отговаря директно дали Фандъкова е подходяща за президент, но пък изобилно хвали успехите на ГЕРБ в местната власт. Пред БНТ Цветанов сякаш се усуква около фигурата на действащия министър-председател (пак без да казва име) – кандидатът за президент бил добре познат и ценен в Европа и цял свят, доказал се като управленец.

Цецерон с характерния си ораторски маниер отново демонстрира буйно увлечение по министър-председателя и неговите качества. Странно, че никога не го е наричал гениален – едно напълно заслужено прилагателно, съвършено прилягащо за устата, която предлагаме да го произнесе.

Но пък така почтително го цитира: „както казва премиерът…“.

А какво е казал премиерът? Ето сравнително кратко изречение на Цецо (пред „24 часа): „Партията винаги трябва да е боеспособна – както премиерът Борисов казва: „Гответе се за война, за да има мир“, и да реагира на популизма“.

Странно, изразът ни се стори познат. Почти сигурни сме, че сме го чували още през античността, а може би и по-рано – но това не е възможно, тъй като, първо, не сме ходили в античността, и второ, Цветанов цитира Борисов, а не антични автори. Направихме едно бързо разследване в интернет и намерихме редица недобросъвестни източници, според които фразата се приписва и на Платон, и на някакъв историк на име Корнелий Непот.

Фразата е известна на латински – Si vis pacem, para bellum.

Доста съмнителна работа и нека се обосновем научно. Фразата е латинска, а Платон е грък. Освен това – явно се говори за някакъв парабелум (para belum). Най-вероятно Бойко Борисов си е разглеждал парабела и е измислил фразата, която е станала viral и така се е разпростряла чак до античността и оттатък. Сигурно и древните персийски, вавилонски и юдейски царе са използвали тази фраза – и то именно цитирайки Бойко Борисов – положително за това е имало писмени документи, но те най-вероятно са изгорели в Александрийската библиотека или са потънали с потопа и са погълнати от някоя черноморска русалка (да влезе Божидар Димитров).

Всичко това може да се стори някому не докрай издържано логически.

Е, добре, нека тогава приемем за логично това, което казва Цветан Цветанов относно призрачната двойка кандидат-президент и кандидат-вицепрезидент на ГЕРБ:

„Логично е да не обявяваме кандидатпрезидентската си двойка при създалата се в последните седмици ситуация и при вътрешното противоречие между БСП и АБВ и това вътре в РБ. Защо трябва да представим една достойна кандидатпрезидентска двойка и тя да бъде замърсена от нечистоплътността и лицемерието на другите партии. Наясно сме кой е кандидатът ни за президент, знаем двойката, нищо не налага промяна на стратегията ни.“

Призоваваме нацията в този труден за страната момент да се консолидира и да се обедини около нашия кандидат-президент, чието име ще узнаете… Всъщност не е ли най-логично и редно човекът първо да си завърши президентския мандат, после да ни кажат кой е бил той?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране