08.09.2017 | 19:50
Силва Зурлева изпълни поръчка на ДПС, отстрани Цолова от сутрешния блок
Активираният от турската партия Николай Бареков си приписа “заслугите“ за поредните скандали в телевизията

Колегите на Ани Цолова в сутрешния блок и Нова телевизия са научили от медиите вчера, че от понеделник тя вече няма да води „Здравей, България“. Новината очевидно е изненадала дори екранния й партньор Виктор Николаев, който сподели днес, че му е тежко и на първо време ще води предаването сам. Той обаче не спомена в ефир каква е причината за тази промяна. Само пожела на Ани успех и каза, че тя е от хората с чисти, сърца, с които професията го е срещната. Ироничното е, че точно на този ден преди четири години двамата започнаха да водят „Здравей, България“, премествайки се в Нова от сутрешния блок на bTV.

Новината за отпадането на Цолова изтече вчера, след като решението е било взето от ръководството на медията. Причини не се съобщават.

Днес, след като заглавията в медиите гръмнаха, от пиар отдела на Нова телевизия съобщиха, че Ани Цолова „отваря нова страница в кариерата си“ и ще прави ново предаване. Самата журналистка е цитирана да казва:

„След 19 години в новините и актуалната публицистика, 13 от които в сутрешния блок на двете най-големи телевизии, избрах за себе си нова посока и реших да предложа на NOVA един различен проект. Това е план, върху който работя вече повече от година. Обявявам го в момента, в който съм готова с екипа и концепцията за неговия успешен старт. Това е мой дълго обмислян професионален избор. Благодарна съм за доверието на зрителите през всичките тези години. Ще бъдем отново заедно скоро. На Виктор – един от най-добрите ми приятели, и на екипа на „Здравей, България“, желая успех.“

“Благодаря на Ани за усилията и успехите, които донесе на NOVA. Щастлива съм, че ще продължим да работим заедно по нов телевизионен проект извън новините. Пожелавам успех на бъдещото предаване“, допълва Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп.

Никой в телевизията, а и мнозина извън нея, не вярват на тази версия. „Най-накрая успяха“, „Опитваха, опитваха и успяха“ – са най-често срещаните коментари за рокадата. От близо 3 месеца сутрешният блок е трън в очите на ДПС, почетният председател на партията Ахмед Доган и неговото мюре Делян Пеевски. Журналисти от Нова тв разказват, че Цолова отказвала кани посочени й от турската партия събеседници в сутрешния блок. Освен това водещата събрала доста черни точки, тъй като с въпроси и лични мнения атакувала бизнес интересите на Ахмед Доган, представлявани и управлявани от „дебелото момче“ Делян Пеевски. В Сараите били особено разярени, когато водещата попитала шефа на Бюрото на контрол на СРС Бойко Рашков дали се готви арест на Ахмед Доган. В Нова тв открито се говори, че шефката им Силва Зурлева е отстранила Ана Цолова след натиск и финансово стимулиране от страна на етническата партия.

Тези факти напълно изключват като възможни твърденията на пародийния евродепутат Николай Бареков, който бе активиран от ДПС и КОЙ да подава сигнали в прокуратурата за водещи на сутрешните блокове на БТВ и Нова. Вече втори ден Бареков тръби, че е в основата на рокадите в Нова тв и дори има наглостта да се представя като „стожер в журналистиката“. Последното твърдение е наистина смехотворно, защото той е лабораторен тв водещ – никога не е бил теренен журналист, политическите му познания са примитивни, гръмките новини, които уж създаваше, бяха подшушнати и платени партенки, диктувани най-вече от бизнесмени от ДПС.

И докато всички очакваха Ани бурно да се защити, телевизията я изпревари с един ход и ѝ предложи ново предаване в очевиден опит да тушира скандал и да елиминира възможността журналистката да се защити публично, тъй като Нова все още е неин работодател. Дори предаването ѝ да не потръгне и след един сезон да бъде свалено от екрана, тогава общественият отзвук ще е отшумял и не би се вдигнал толкова шум.

Това е вторият сериозен удар на „групата на bTV“ в Нова. Става въпрос за кадрите, които се преместиха преди 4 години от конкурентната телевизия. Наскоро от Нова си тръгна шефът на новините Дарина Сарелска, чийто имидж пострада сериозно около скандала с напускането на разследващия журналист Васил Иванов. Той я обвини в цензура и изнасяне на информация към ДАНС. Тогава телевизията я защото, но по-късно прекрати договора си с нея.

Ани Цолова не е първият успешен журналист в рейтингово предаване, с когото Нова се разделя. След кратък престой в медията свалено бе и предаването на Сашо Диков, който бе лично поканен в Нова на мястото на Мартин Карбовски и за кратко успя да направи „Дикoff” едно от най-гледаните предавания в българския ефир. Предаването не издържа дълго в ефира и се наложи да се премести в телевизия BiT.

След споделянето на този текст във фейсбук под него заваляха коментари от интернет тролове. Това индиректно потвърждава версията за оказан политически натиск. „Армията“ на интернет троловете се задейства винаги по поръчка, по определени и предварително зададени ѝ теми. Работодатели на троловете са кръгове със силни политически интереси.

1 коментар

  1. мдаа каза:

    Какво да очакваш от една свинска ЗУРЛА?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране