23.08.2014 | 22:23
Симеон си иска „Царска Бистрица“, обжалва решението на съда
Имотът е на държавата, реши столичният окръжен съД

Близо две години след като окончателно загуби спора с държавата за двореца „Кричим“, Симеон Сакскобургготски претърпя крах в съда по второ дело за „царски имот“ и се кани да обжалва и това решение докрай.

Резиденцията „Царска Бистрица“ винаги е била държавна, а не лична собственост на бившите монарси, реши Катя Щерева от Софийския окръжен съд. Адвокатите на Симеон ще обжалват решението.

За разлика от казуса „Кричим“, в който бившият монарх съдеше държавата, за „Царска Бистрица“ ролите са обърнати – тя си иска от Симеон неправомерно върнатия дворец.  Решението на съдия Катя Щерева е първият финал по заведените от държавата общо пет дела. Другите процеси са за „Врана“, „Ситняково“, „Саръгьол“ и 16 500 дка рилски гори.

В решението си, което е близо 30 страници, съдия Щерева разбива на пух и прах мита за законност на „царската“ реституция. Специално „Царска Бистрица“ е върната през 2002 г. на тогавашния премиер Сакскобургготски от областния управител Олимпи Кътев.

Нотариалният акт за двореца е на името на Интендантството на цивилната листа, а то е държавно учреждение, което обслужва монарха като държавен глава, категорична е Катя Щерева. Тя се позовава и на решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото „Кричим“. На възражението на защитата, че в ред документи имотът бил описан като „царски“, отговорът е: описан е така, защото се ползва от монарха и семейството му, а не защото е негова собственост. Съдийката отхвърля като недоказани и претенциите, че дворецът бил платен от цар Фердинанд с негови лични заеми и пари от майка му Клементина.

Подобно на ВКС, Щерева също обявява за недопустим механизма на цялата „царска реституция“ – дворците и горите бяха връщани без специален закон, на базата на решение на Конституционния съд от 1998 г., което няма реституционен ефект. Връщането е нищожно и от 2002 г. Симеон и сестра му Мария Луиза без основание са владели „Царска Бистрица“, добивали са и са продавали дървесина и са получавали приходи от продажбата на билети за вход в двореца, категорична е съдийката. Затова адвокатите на държавата Ирен Савова и Мариана Попова поискаха Симеон и Мария Луиза да възстановят на хазната над 1 млн. лв.

Съдия Щерева не е уважила претенцията докрай – тя приема, че Сакскобургготски и сестра му дължат обезщетение за ползването на имота от 2006 г. насам – за останалия период е изтекла давността. Затова двамата трябва да платят на държавата 281 484 лв. плюс лихвите (около 100 000 лв. дотук), както и 83 591 лева за разноски по делото. Държавата от своя страна трябва да им изплати малко над 8000 лв. за направените подобрения в двореца – ремонт на покрива, боядисване и други.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране