13.02.2018 | 14:27
Симеонов и Каракачанов взаимно се обвиняват за кризата сред „патриотите“
БНТ не посмя да попита вицепремиера за скандала с евродепутатката Ска Келер

Тази Истанбулска конвенция няма да бъде подкрепена от Националния фронт за спасение на България, от неговите депутати, но референдум няма да бъде подкрепен също. Защото това са 30 милиона лева, 30 милиона грешни пари, които ще бъдат изхвърлени, ще бъдат похарчени за една глупост. Това заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов. Той определи референдум по темата като „абсолютно излишен“.

Сериозни въпроси като ратифицирането на Истанбулската конвенция се разглеждат и обсъждат на политически съвет, а не в телевизионни студия. Такъв съвет не е имало, въпросът не е обсъждан, въпросът е изключително сериозен, коментира вицепремиерът Валери Симеонов. Симеонов отрече да е бил на тайна среща с Цветан Цветанов, за да уговаря поведението на депутатите от НФСБ, когато се гласува Конвенцията. През последните 14 дни двамата нито са се виждали, нито са се чували, обясни той.

Симеонов коментира и отношенията в Обединени патриоти и обясни, че напоследък липсвала комуникация. Дали ще се „изчистят“ взаимоотношенията зависи от Каракачанов, заяви Симеонов.

„Естествено, че има непрекъснато проблеми, има наслоени от няколко месеца напрежения, които са в парламентарната група, които няма никакво желание да бъдат решение тези проблеми, които пораждат напрежение и то най-вече от страна на колегата Каракачанов. Там има едно голямо деформиране на медийните представяния в коалицията, това все пак е коалиция от три партии, но в случая цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО, което си е проблем от няколко месеца. Надявам се да го решим в скоро време.“, обяви Симеонов.

От казаното в студиото се разбра, че лидерът на НФСБ се е обидил и на думите на математика Михаил Константинов, който в същото предаване вчера го е нарекъл „неефективен политик“. Като примери за обратното посочи приноса си за промяната в плана за управление на национален парк „Пирин“, подготовката на измененията в плана за Витоша и вкарването на ред в Слънчев бряг. След като изтъкна управленските си заслуги в типичния си стил Валери Симеонов характеризира публични личности. По думите му Явор Дачков от сайта „Гласове“ е „нечистоплътен човек“ и „разумен човек, опитващ да влезе в жълтия сектор“, а социолога Първан Симеонов от „Галъп“ обвини, че като член на ВМРО изпълнява техни поръчки. Това стана след като „Гласове“ писали неистината, че Симеонов е съгласувал на тайна среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обща позиция за Истанбулската конвенция. Социологът пък вчера в същото предаване нарече вицепремиера, че имал властови амбиции. „Може някой да каже, че се чувам с Кончита Вурст и изпълнявам нейните указания, вярва ли някой сериозно, че Цветанов, който е с 10 г. по-млад от мене, ми определя поведението“, аргументира се той.

Малко по-късно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията, че заради него имало напрежение в коалицията Обединени патриоти, защото говорел през медиите, а не с партньорите. Според него този, който отказва диалога, е самият Симеонов. „Аз, когато имам нещо да му казвам, му звъня по телефона или отивам в кабинета му и му го казвам. Когато той има да ми казва нещо, го казва през медиите“, каза Каракачанов пред Канал 3. „А той, когато има да ми казва нещо – няма разговор. Ами как да има разговори, като той не си вдига телефона и се прави на сърдит за нещо, и аз не знам какво“, недоволства лидерът на ВМРО. Каракачанов беше категоричен, че няма какво да изяснява с никого. „Аз смятам, че нищо нередно не съм направил. Изразявам мнението си такова, каквото го виждам, че е правилно. И както виждам обществото ме одобрява. Ако някой иска да си изяснява нещо, има ми телефона, знае ми кабинета, на един площад се намираме, дето се казва“, коментира той желанието на Симеонов да седнат на една маса тримата със Сидеров, защото нещата в коалицията куцали и имало напрежение. По повод констатацията на Валери Симеонов, че това напрежение било „грешка на растежа“, Каракачанов не спести ирония: „Е, пораснал съм отдавна все пак, завършил съм висше образование, изкарал съм докторска степен. Изчел съм един-два вагона книги. Мисля, че няма нужда да раста още – 1.85 м. Приличен рейтинг в обществото. За къде да раста повече?“, засмя се Каракачанов. Лидерът на ВМРО повтори още веднъж какво е заявил Волен Сидеров като председател на парламентарната група – че, ако депутати от ПГ на ОП гласуват за Истанбулската конвенция или се ошумолят и ги няма в залата, когато се гласува, ще бъдат изключени от групата. Каракачанов е съгласен със Сидеров, че общественото настроение против тази конвенция е толкова силно, че приемането й може да доведе до падането на правителството.

Водещият на БНТ Иво Никодимов нито веднъж по време на сутрешното предаване не попита вицепремиера на България за скандала с евродепутатката от „Зелените“ Ска Келер и обидната декларация срещу нея от страна на партията му НФСБ, след като се разбра, че по този въпрос отношение е взел дори и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Вчера вечерта НФСБ пък разкритикува остро БНТ заради това, че продължава да излъчва игралния филм от 2005 г. „Откраднати очи“, разказващ любовна история между туркиня и българин – герои и жертви на т.нар. „възродителен процес“. Според партията филмът изкривява истината за „възродителния процес“ (процесът на насилственото преименуване на българските турци по време на комунизма бел.ред.) и „прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации“. Филмът на режисьора Радослав Спасов е по идея на журналистката Нери Терзиева и е излъчван многократно в българския ефир. Той е спечелил и много награди от български и чужди фестивали. Валери Симеонов и партията му „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) настояват ръководството на телевизията „да спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета“.
Забележително е, че той не реагира на скандала с неприличния жест на Кошлуков в петъчното му предаване, докато негов гост беше представителят на природозащитниците Борислав Сандов, който е против застрояването на Пирин. Същия ден Валери Симеонов нахока брутално евродепутатката от „Зелените“ Ска Келер, която подкрепи протестите.
Меdiapool публикува без редакторска намеса позицията на НФСБ срещу филма „Откраднати очи“, която е подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев:
„ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време. Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“. „Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им. Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици.
Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ? НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години. В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.“

1 коментар

  1. Тодоров каза:

    Едва ли има такава „криза“ при тях! По-скоро прокопиевите медии се опитват да раздухат някакъв измислен сценарий за раздори!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране